+ Meer informatie

Invoer frites-aardappelen

1 minuut leestijd

ROTTERDAM-Drie grote ondernemingen in de aardappelhandelhandel gaan hun invoer van aardappelen van overzee gezamenlijk organiseren. Het zijn C. Meyer te Kruiningen, H. A. van Tuyl te Gameren en Zingstra in Assen. Gedrieën hebben zij de „Potato import group" gevormd.

De groep denkt 150.000 tot 200.000 ton te importeren, voornamelijk uit de Verenigde Staten. Zij wil de aardappelen leveren aan de industrie voor de vervaardiging van frites en dergelijke. Er is in Amerika al een hoeveelheid van 40.000 ton gekocht en binnenkort zullen vandaar de eerste schepen vertrekken.

In Amerika wordt volgens de groep een goede aardappeloogst verwacht. Het gaat om aardappelen van witvlezige rassen, zoals Russet Burbank en Kennebec, die ook in het seizoen 1975/'76 al in ons land zijn ingevoerd. Nederlandse consumenten zien het liefst geelvlezige aardappelen op de schaal, maar frites van de witvlezige Amerikaanse aardappelen, aldus de groep, hebben hier vorig jaar toch gretig aftrek gevonden.

De drie ondernemingen hopen door de bundeling van hun activiteit de invoer van grote hoeveelheden te kunnen garanderen, de prijs te kunnen stabiliseren op een lager niveau dan anders mogelijk zou zijn en speculatieve prijsvorming te kunnen verhinderen. Door hun activiteit, zo verwachten zij, zullen Nederlandse aardappelen vrij kunnen -komen voor export. Voorts past hun gezamenlijke activiteit beter bij de structuur van hun overzeese leve

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.