+ Meer informatie

iJlaib

3 minuten leestijd

WB VK H A LV'O >^0 NGENS ENVME Het zonnetje staat vrolijk te schijnen; in de pruimeboom fluit opgewekt een merel en zelfs de postbode kijkt blij. Alleen ïk heb het niet naar m'n zin. Want wat me nog nooit gebeurd is, is me nu overkomen: er heeft zich één nieuwe puzzelaar aangemeld, maar ik ben er in één klap drie kwijtgeraakt! Wie vult me de lege plaatsen op? Natuurlijk ben ik blij met de nieuwe: Lydia Maljaars in Meliskerke. Hartelijk bedankt voor je keurige brief. Een van de drie dag-zwaaiers, iemand uit Meliskerke (ik noem natuurlijk geen namen) schrijft me: „De ene gevangenis in, de andere gevangenis uit en dat allemaal voor Kango... Jammer van 't geld. U had er beter iets moois voor uw vrouw van kunnen kopen. Uw eerste zorg is nu natuurlijk om zo snel mogelijk bij uw vrouw te komen. Dat zal, denk ik, nog een heel verhaal worden (uw langdradigheid kennende!). Oom Rien, met spanning zie ik uit naar uw thuiskomst!" Nou, ik ook en mijn vrouw nog meer! Ik kan geen mooier cadeau voor haar meebrengen dan mezelf. En daar ben ik druk mee bezig. Enne... ben ik langdradig? Ik zeg bijna wekelijks tegen m'n vrouw: „Van zeuren hou ik niet; ik kom zo gauw mogelijk naar je toe". Per slot van rekening ben ik pas een jaar of drie onderweg. Dus... Hartelijk bedankt voor: mooie kaarten, oom met vlag, brieven en de vier tekeningen van lente, zomer, herfst en winter. I S J E S

De weekprijs is voor: Corine van de Heg, Lookweg 8,3864 LC, Nijkerkerveen voor de kabouter en de ster van heel lang geleden.

In de kombuis van Driekus van der Panne was geen haak om je kleren aan op te hangen, geen kraan om je handen of je groezelige gezicht af te spoelen of je tanden te poetsen, geen... Ja, wat was er eigenlijk wel? Alleen een bedstede, die zeer kwalijk rook. Het geurde er naar leer, zweet, tabak en gebakken schelvis. Zuchtend schoof ik met kleren en al onder de vettige dekens en probeerde een uiltje te knappen. Achter me rommelde de kok rond. Hij bromde wat tegen Kango en schonk hem een bak vol soep. Het gulzige dier begon luid en onfatsoenlijk te slobberen en kreeg een haaievin dwars in de keel. Hij hoestte, gorgelde, stampte met de achterpoten op de vloer, allemaal van benauwdheid en maakte zo het halve schip wakker. Een boze matroos bommerde op de deur en vroeg nijdig of Driekus soms last had van nachtmerries en of-ie als de gesmeerde hazewindhond stil • wilde zijn. Driekus greep Kango bij kop en staart, trok hem de bek open en morrelde de vin eruit. Probeer bij zó'n herrie maar eens te slapen. Tegen de morgen lukte het toch nog. Het werd een benauwd slaapje met akelige dromen. Kango was kapitein geworden, stond met een pee op zijn harige kop op de campagne en blies op de fluit van de machinist. Om de boot scheerde een snelle politieboot en probeerden boze agenten aan boord te klimmen. De matrozen boden wakker verweer en mepten depolities met deegrollen, slaapmutsen en reuze-pepermuntroUen overboord. O foei, wat een toestand! Met een schreeuw werd ik wakker. De kok gromde: „Mond dicht, man, we gaan vertrekken. En... ik geloof dat ze ginds aan de kant iets van de ontsnapping hebben gemerkt". Daar schrok ik geweldig van.

Stel je 's voor dat... Nee, ik stel me niks voor. Denk asjeblieft aan me. Het gaat nu spannen! De vijf van oom Rien

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.