+ Meer informatie

NPV vraagt minister weer om in te grijpen

Rechtbank buigt zich over eis vereniging

2 minuten leestijd

ALMELO - De president van de rechtbank in Almelo zou zich vanmiddag om vier uur buigen over de eis van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) om de behandeling van mevrouw Stinissen te hervatten. De NPV heeft gisteren minister Hirsch Ballin van justitie opnieuw gevraagd in te grijpen in de zaak-Stinissen.

De NPV meent dat zij het voor mevrouw Stinissen mag opnemen omdat zij de belangen behartigt van de gebruikers van gezondheidszorg- en welzijnsvoorzieningen, aldus de NPVadvocaat mr. J. W. A. van Dommelen in de dagvaarding van het kort geding tegen de artsen van het Wiedenbroek.

Over de vraag of de NPV geacht kan worden de belangen van mevrouw Stinissen te behartigen zal de rechter zich eerst buigen. Vindt hij dat de NPV geen partij is in het geheel, dan is het kort geding daarmee afgelopen. Over de eis van hervatting van de behandeling zal hij zich dan niet uitspreken.

De artsen zouden volgens de dagvaarding in strijd handelen met uitspraken van de rechtbank in Almelo en het hof in Arnhem. In deze vonnissen werd bepaald dat de hulpverlening aan Ineke Stinissen niet gestaakt zou mogen worden. Het beëindigen van de toediening van vocht en voedsel aan mevrouw Stinissen noemt de advocaat een aantasting van de bescherming van het recht op leven en derhalve de aantasting van een algemeen patiëntenbelang.

Minister

De NPV heeft gisteren minister Hirsch Ballin opnieuw gevraagd het openbaar ministerie in Almelo op te dragen maatregelen te nemen tegen de beëindiging van de behandeling van de comapatiënte. Op een eerder verzoek van de patiëntenvereniging is volgens directeur G. van den Berg nooit antwoord gekregen.

Het uitblijven van een reactie van de minister stelt Van den Berg teleur, omdat de NPV gezien eerdere uitspraken van Hirsch Ballin inzake euthanasie en levensbeëindiging eenandere opstelling van de minister had verwacht. Van den Berg vreest dat een jusitieel onderzoek na het overlijden van mevrouw Stinissen met een sisser zal aflopen. „De artsen en het Wiedenbroek kunnen dan zeggen dat Justitie op de hoogte was van de overtreding van de wet door hén maar dat men willens en wetens niet heeft willen ingrijpen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.