+ Meer informatie

Hongerige ratten

2 minuten leestijd

LIMA — Het Peruaanse cultuurpatrimonium met zijn antropologische en archeologische kunstschatten van onschatbare waarde wordt door de ratten opgevreten. Duizenden mummies, eeuwenoude tapijten en aardewerk liggen opgestapeld in de stokoude verkrottende gebouwen van het nationaal museum in Lima, waar ze door het vraatzuchtige ongedierte of door lucht en licht worden aangetast.

De mummies, die getuigen van glorierijke pre-colombiaanse beschavingen, zijn ooit samengebracht door Julio Tello, de beroemde Peruaanse archeoloog die het museum destijds heeft opgericht. Al 40 jaar wordt het door hem verzamelde materiaal blootgesteld aan de verwoestende vochtigheid van de tropische lucht van Lima. De stapelplaatsen van het museum worden overrompeld door een horde ratten. De hongerige beesten worden aangelokt door de voedselvoorraden die de Peruaanse doden van hun familie meekregen. De rattenkolonie vormt weer een aantrekkelijk jachtterrein voor wilde katten, die op hun beurt de vloien het museum binnenbrengen.

Tot overmaat van ramp zijn nu ook de termieten het gebouw binnengedrongen. Niets blijft aan de vemietigingsdrang van deze insekten onttrokken. Niet alleen de kostbare tapijten, maar ook de massief houten meubelen en beelden moeten eraan geloven. Geldgebrek is er de oorzaak van dat slechts een miniem deel van de 200.000 kunstvoorwerpen uit de collectie van het museum toonbaar zijn. Voorlopig is alleen een project gestart om de 35.000 tapijten, die ongetwijfeld tot het meest waardevolle oude weefwerk ter wereld kunnen worden gerekend, voor vernieling te behoeden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.