+ Meer informatie

Spreken in het openbaar...

2 minuten leestijd

„Spreken in het openbaar ..." Ongetwijfeld zullen vele lezers bij het lezen van deze zin een beetje huiverig worden. De één zegt: „Dat zal ik nooit doen". Een ander weer: „Dat laat ik wel een ander doen als het ooit zover eens komt".

Weer een ander: „Ik zal nooit in het openbaar behoeven te spreken'. Er zullen er ook wel zijn, die bij zichzelf denken: „Ik zou wel een inleiding willn houden (bijv. voor een vereniging), maar ik durf niet. Ik weet niet hoe ik zoiets aan moet pakken".

Over een ding zullen we het allemacd wel eens zijn, namelijk dal het „praten" een heel grote plaats inneemt in onze maatschappij Vooral nu we aan de dag van vandaag steeds weer opnieuw het woord „inspraak" horen vallen. Op een bedrijf komen we in aanraking itiet de ondernemingsraad. De gemeentebesturen houden hoorzittingen onder de bewO' ners als er een nieuw plan gemaakt moet worden. We denkn' dan bijvoorbeeld alleen al aan de inspraak van de bewoners bij de ruimtelijke indeling van een gebied.

Hier kan u, die daar nog niets mee te maken heeft, ook nog wel eens voor geplaatst worden. licht lid zijn van een kiesvereniging van een bepaalde partij o] bijv. lid van een schoolbestuur. Hoe dikwijls gebeurt het niet, dat men een ander het woord laai doen? Men voelt zich echter toch niet tevreden...

Zo iemand voelt het... ik had op deze vergadering wat willen zeggen, maar ik durfde het niet. „Een volgende keer zal ik toch doorzetten." Wat gebeurt er? In de meeste gevalln komt deze persoon precies eender thuis als van de vorige vergadering...

Toch behoeft u niet zo te blij-ven lopen, want iedereen kan leren zijn gedachten en opvattingen voor iedereen verstaanbaar onder woorden te brengen. Het is beslist geen geheimzinnige gave, maar een techniek die door een Instituut als bijv. Rhetorica wordt onderwezen. Vele Nederlanders gingen u reeds voor en volgden een cursus spreekvaardigheid en het diploma Spreekvaardigheid heeft zijn praktische betekenis reeds vaak bewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.