+ Meer informatie

Kui^e en het mysterie van de Arche

Motief rond afgelasting expositie Tintin in Tibet laat naar zich raden

4 minuten leestijd

PARIJS - Aan de westelijke flank van Parijs rijst een indrukwekkend complex op: La Defense. Het is een van de paradepaardjes van president Mitterrand - die hiermee een oude droom van veel Fransen heeft verwezenlijkt: de voltooiing van de historische 'as' van het Louvre naar de Are de Triomphe naar La Defense met zijn Grande Arche.

Op het dak van de ingenieus geconstrueerde Grande Arche (Grote Boog) ontvouwt zich een schitterend panorama. In de diepte strekt zich de "as" uit als een lijnrechte weg naar de Are de Triomphe, van de Champs-Elysées naar de Place de la Concorde met de Egyptische obelisk, de Tuileries en het Louvre. Waar je ook kijkt, zie je bekende Parijse vormen: de Eiffeltoren, de Dome des Invalides, de Nótre Dame en de Sacré Coeur.

Rodin

Op 24 augustus 1667 werd de eerste steen gelegd van de 'grote as', 's Rijks minister van de schatkist Colbert gaf de opdracht aan architect Le Nötre om de Allee Royale te completeren. Colbert dacht dat de Franse koningen baat zouden hebben van een brede avenue die van de Tuileries-tuinen achter het Louvre zou doorlopen naar de brug bij Neuilly, óver de Seine, om linea recta in de bossen daar naar wild te kunnen jagen. Toen Zonnekoning Lodewijk de Veertiende ging resideren in het buiten de stad gelegen Versailles -en daarmee ook de afstand tot het volk vergrootte-, werd overigens tijdelijk afgestapt van het principe van Colbert.

Op 15 augustus 1806 maakte men een begin met de Are de Triomphe, de tweede fase in de historische as. De bouw ervan viel onder auspiciën van architect Chalgrin. Met de Are moesten de keizerlijke troepen van Napoleon worden geëerd.

In 1883 werd er bij Neuilly een standbeeld ingehuldigd dat La Defense de Paris heette. Dit ter nagedachtenis aan de moed van de helden die Parijs in de oorlog van 1870-71 verdedigden. Onder de honderd kunstenaars die zich inschreven voor La Defense bevond zich de bekende Rodin. Uiteindelijk werd Louis-Ernest Barrias gekozen en moest het standbeeld van Napoleon bij de rotonde van Courbevoie verdwijnen voor de beeldengroep La Defense.

Ten slotte werd op 14 juli 1989, tweehonderd jaar na de Franse Revolutie, op diezelfde locatie met veel internationale bombarie La Grande Arche geopend. Van 1983 tot en met 1989 was aan dit project van de Deense architect Johan Otto van Spreckelsen gewerkt. Met de Grote Boog werd de "historische as" gesloten.

Wolken

La Defense heeft een hedendaagse kantorenbestemming, in een mum van tijd bereikbaar met de metro en met de regionale sneltrein RER. Bekende winkelketens als C en A en bedrijven als Fiat en Roussel Uclaf (de fabriek die de abortuspil RU 184 op de markt brengt) hebben er zich gevestigd. Er worden congressen en symposia gehouden.

Het centrum en de trekpleister is echter La Grande Arche. Dit is een moderne witgepleisterde vierkante poort. Tussen de 'pilaren' hangt een crèmekleurig zeildoek dat overeenkomsten vertoont met een wolkenformatie, maar dat tevens als windvanger dient. Een lift (35 franc/10 gulden) gaat met gezwinde spoed op een neer naar het dak met een oppervlak van 1 hectare op 110 meter hoogte.

In 1989 werd hier de stichting l'Arche de la Fratemité (Boog van de Broederschap) opgericht. Dit is een instituut voor de bescherming en de bevordering van de mensenrechten, gepresideerd door de bekende Claude Cheysson. Het lijkt wat hooggegrepen, maar de bedoeling is toch echt om vanaf dit dak de wereld een permanente bijdrage te leveren aan de mensenrechten.

Kuifje

Tussen het mensenrechteninstituut en de uitgever van de bekende stripfiguur Kuifje, de Stichting Hergé, heeft zich laatstelijk een merkwaardige verhouding ontsponnen. Hergé wilde op het beroemde dak een tentoonstelling organiseren over "Kuifje in Tibet", het meest geliefde verhaal van de inmiddels overleden Kuifje-tekenaar Georges Remi, mede bedoeld als hommage aan Tibet. Het idee daartoe ontsproot aan de gedachten van de weduwe Fanny Remi van Hergé en de Tibetaanse vorst in ballingschap, de Dalai Lama. De plannen waren al zo ver rond dat de tentoonstelling op 26 oktober 1993 zou worden geopend. Het vreemde wil dat de Stichting Hergé in januari een schriftelijk bericht kreeg van de Fondation l'Arche de la Fratemité dat er „geen ruimte beschikbaar" was voor de speurneus Kuifje, die in het Frans Tintin heet. Men zou in die tijd een

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.