+ Meer informatie

Afvalstroom wordt al dit jaar ingedamd

In 2000 geen verpakkingsafval meer naar vuilnisbek

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - In het jaar 2000 mag er geen verpakkingsafval meer naar de vuilnisbelt worden vervoerd. Verder moet in dat jaar de hoeveelheid verpakkingen met 10 procent zijn verminderd. Van het restant moet 60 procent worden hergebruikt. De eerste stappen om de afvalstroom terug te dringen worden al dit jaar gezet. Per 1 juli zal het gratis verstrekken van plastic draagtassen in supermarkten worden gestaakt. Waspoeders moeten in kleinere verpakkingen worden geleverd zonder ballaststoffen. Dit moet leiden tot 1 miljoen kilo minder afval.

Ook andere verpakkingen moeten eraan geloven. Zo mogen drankflessen al aan het eind van dit jaar niet meer dan 635 gram wegen. Ook conservenpotten moeten lichter worden. De hoeveelheid aluminium in kartonnen verpakkingen van drank moet met 14 procent worden verminderd. In 1992 moeten de blikken 12,5 procent minder wegen.

Voorts wordt reeds op 1 oktober van dit jaar statiegeld van een gulden geheven op plastic flessen frisdrank en koolzuurhoudend water.

Deze maatregelen zijn vastgelegd in een overeenkomst (convenant) die de Stichting Verpakking en Milieu (SVM), waarin de helft van de bedrijven in handel en industrie'is verenigd, heeft gesloten met minister Alders van milieubeheer. Het contract, waaraan ruim anderhalf jaar is gewerkt, biedt Alders de mogelijkheid in het uiterste geval naar de rechter te stappen als het bedrijfsleven in gebreke blijft.

Alders heeft nog niet zijn handtekening onder het stuk gezet, zo liet hij gisteren bij de presentatie ervan weten. Hij wacht daarmee tot de Tweede Kamer er kennis van heeft kunnen nemen en er eventueel met hem over heeft kunnen praten.

Statiegeld-fles

In november zal de verpakkende industrie, als een onderzoek daarnaar positief uitvalt, de bestaande statiegeldfles vervangen door een lichtere voor melk en melkprodukten. Verder moet eind 1994 minimaal de helft van het te herverwerken glas op kleur kunnen worden gesorteerd.

Het aantal glasbakken moet flink worden uitgebreid. Het gebruik van loden capsules om wijnflessen wordt op termijn beëindigd, terwijl ook veel minder milieu-onvriendelijke materialen als zware metalen en pvc in verpakkingen verwerkt mogen worden.

De bedrijven moeten in 2000 minimaal 90 procent van de gebruikte verpakkingen terugnemen. Vanaf dat jaar mag de verpakkende industrie verder alleen nog gebruik maken van materialen die het milieu zo weinig mogelijk schaden. Het bedrijfsleven zal er voor moeten zorgen dat er voldoende capaciteit komt om gebruikte verpakkingen te kunnen herverwerken. Verder moeten de bedrijven bij het maken van nieuwe verpakkingen zoveel mogelijk teruggewonnen grondstoffen gebruiken.

Proefprojecten

Om het hergebruik van verpakkingen mogelijk te maken, moeten die gescheiden ingezameld kunnen worden. Daartoe worden enkele proefprojecten opgezet. Blijken die te weinig resultaat op te leveren, dan komt er voor produkten als glazen potten en aluminium verpakking een statiegeldregeling.

De milieubeweging is teleurgesteld dat de overeenkomst geen concrete maatregelen bevat voor statiegeldheffing op glazen flessen en potjes en aluminiumblikjes.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.