+ Meer informatie

Enschedese politie achter Turken aan

Dertig mensen moeten land uit

1 minuut leestijd

ENSCHEDE — De gemeentepolitie in Enschede heeft vanmorgen 18 man in burgerwagens op pad gestuurd om 30 Turken in de stad op te sporen en aan te houden. Aan het eind van de morgen zijn twee Turkse gezinnen, waaronder tien kinderen, naar het politiebureau gebracht.

Een politievoorlichter van het Enschedese korps verklaarde vanmorgen dat de Turken aangehouden worden in opdracht van het ministerie van Justitie. Bij hun aankomst in Nederland hebben de dertig Turken zich beroepen op de vluchtelingenstatus. Hun asielaanvragen zijn door justitie afgewezen. ,,Zij zeggen dat ze christen-Turken zijn", aldus de politievoorlichter. Justitie wil de Turken het land uit zetten.

De politie heeft twee gezinnen (vier volwassenen en veertien kinderen) laten zitten vanmorgen. Zij weigerden vrijwillig mee te gaan naar het bureau. Volgens de politievoorlichter zorgde een zwangere vrouw voor een hysterische scène.

Onderduiken
Over deze twee gezinnen is overleg gaande tussen de politie en justitie. Dat overleg kan een paar dagen duren. De Enschedese politie is zich bewust van de risico's die dat overleg met zich meebrengt. Wanneer de Turken zullen onderduiken, legt de politie hun niets in de weg. „Ik denk niet dat wij een agent laten posten", aldus de voorlichter.

De aangehouden Turken zullen vandaag nog naar de Bijlmerbajes gebracht worden. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zullen deze gezinnen een beroep tegen het uitwijzingsbesluit tot in hoogte instantie in ons land mogen afwachten. Voor gezinnen met kinderen dient de Bijlmerbajes als tijdelijke verblijfplaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.