+ Meer informatie

Verlies KNSF kan oplopen tot ƒ 12 min.

Sluiting Muiden Chemie grote schadepost

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Koninklijke Nederlandsche Springstoffenfabrieken KNSF is er in 1990 volgens voorlopige berekeningen ƒ 8,8 miljoen bij ingeschoten als gevolg van het faillissement van Muiden Chemie, vfaarin KNSF een belang van 50 procent heeft.

Naar verwachting zal verliescompensstie tot een belastingbate van negen ton leiden. Door extra afschrijvingen en voorzieningen kan het verlies echter nog met circa ƒ 4 miljoen toenemen tot circa ƒ 12 miljoen. Dit heeft directeur mr. G. H. Veenhoven gisteren meegedeeld in een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

KNSF is zwaar getroffen door het faillissement van Muiden Chemie eind vorig jaar; dat is veroorzaakt door de ontspanning in de wereld en verlaging van de defensie-opdrachten. Inmiddels zit KNSF als aandeelhouder met de brokken. Met als uitgangspunt een uiteindelijk verlies van ƒ 12 miljoen, zal het eigen vermogen zakken tot iets meer dan ƒ 5 miljoen.

Als gevolg van het faillissement moet KNSF de boekwaarde van Muiden Chemie van ƒ 5,8 miljoen, alsmede de achtergestelde lening van ƒ 1,8 miljoen afboeken. Verder is er een schadepost ontstaan van bijna vier ton als gevolg van gederfd dividend over 1989 en de huur aan Muiden Chemie over december 1990, de maand waarin de onderneming in staat van faillissement kwam.

De terreinen van Muiden Chemie in Muiden en Ouderkerk, waar na sloop van de gebouwen in principe woningen zouden kunnen komen, zijn voorlopig nog niet vrij beschikbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.