+ Meer informatie

Onrustige avond in binnenstad

Harde confrontatie in Utrecht

2 minuten leestijd

UTRECHT — Twee- tot vierhonderd aanhangers en sympathisanten van de actiegroep „Tivoli Tijdelijk" zijn vrijdagavond slaags geraakt met de Utrechtse politie op de Oudegracht in die stad. De actievoerders hebben barricades opgeworpen met hekken, bouwketen en auto's, terwijl met stenen ruiten werden ingegooid.

Aanleiding tot de confrontatie tussen actievoerders en politie is de al lang slepende affaire rond het NV-huis aan de Oudegracht. De actiegroep beoogt dit gemeentepand te bestemmen voor culturele activiteiten. De gemeente heeft het afgelopen jaar echter geen gehoor willen geven aan de wens van de actiegroep. Volgens de gemeente is het pand brandgevaarlijk.

Verzet
Na enkele felle charges van de politie, onder meer bedoeld om de actievoerders uiteen te drijven en een aantal politiemannen met honden in het gebouw te ontzetten, drongen zeker 200 actievoerders het NV-huis binnen.

De politie trok zich onmiddellijk terug. Volgens een woordvoerder om escalatie te voorkomen. In de directe omgeving van het NV-huis zijn tal van ruiten gesneuveld en op veel plaatsen zijn de straten opgebroken. Tijdens de politiecharges gooiden de actievoerders behalve met stenen ook met verfbommen, flessen ammoniak en stukken sloophout.

Volgens hoofdcommissaris C. S. van Doesburg worden de actievoerders ongemoeid gelaten, omdat „het onverantwoord is om het tot een veldslag te laten komen". Volgens de Utrechtse korpschef is er door zijn mensen zeer beheerst en met groot incasseringsvermogen opgetreden.

Van Doesburg zei verder ervan overtuigd te zijn dat de rellen van vrijdagavond van tevoren beraamd zijn geweest. „Dat valt ons bijzonder tegen en het zal tijd kosten om daar over heen te komen", aldus de hoofdcommissaris.

Bij de actie raakte drie agenten gewond door stenen. Zij liepen kneuzingen en verwondingen aan het gezicht op. Twee agenten werden gebeten door hun eigen hond, volgens Van Doesburg omdat die honden zo lang waren ingehouden, dat zij hun agressie tenslotte tegen hun baas richtten. De Utrechtse politie heeft vrijdagavond veertig man ingezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.