+ Meer informatie

Koningin niet naar monument in Japan

Doden Jappenkampen op andere wijze herdacht

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Koningin Beatrix legt tijdens haar staatsbezoek aan Japan wegens tijdgebrek geen krans bij het monument voor de Nederlandse slachtoffers in de concentratiekampen. Momenteel wordt de mogelijkheid onderzocht om op een andere wijze de doden uit de Jappenkampen te herdenken. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteren desgevraagd meegedeeld.

Begin september reist een ambtelijke delegatie naar Japan om het programma voor het staatsbezoek op te stellen. „Wellicht kan op andere wijze aandacht aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden besteed. Minister Van den Broek reist ook mee, misschien dat hij daar tijdens een speech ook nog wat over zegt", aldus de woordvoerder.

Te veel tijd

Ondanks het feit dat het verzoek van de Stichting ex-krijgsgevangenen en nabestaanden Japan (EKJN) om de Koningin een krans bij het monument te laten leggen door het ministerie van buitenlandse zaken is afgewezen, wordt volgens de RVD wel degelijk rekening gehouden met de gevoelens van de nabestaanden. „De kranslegging zou te veel tijd kosten. De afstand van Tokio, waar het staatsbezoek zich afspeelt, tot de plaats waar het monument staat, is vergelijkbaar met die tussen Amsterdam en Zuid-Spanje", aldus de RVD-woordvoerder.

Voorzitter D. Winkler van de EKJN zegt „teleurgesteld" te zijn over de afwijzing van het verzoek, maar heeft wel begrip voor het argument dat het staatsbezoek van vier dagen te kort is voor een reis naar het oorlogsmonument. Tijdens het koninklijk bezoek aan Japan zal Winkler ook in dat land vertoeven, samen met 23 nabestaanden van Jappenkamp-slachtoffers en -overlevenden. „We zullen langs de officiële weg proberen een onderhoud te hebben met koningin Beatrix", zegt Winkler. „Ik heb deze reizen eerder georganiseerd, ze hebben het effect van een goede therapie. Het vijandsbeeld wordt minder en de mensen komen vaak genezen terug".

Lubbers

De jaarlijkse dodenherdenking bij het Indisch monument in Den Haag op 15 augustus houdt de gemoederen van de verzets- en slachtofferorganisaties danig bezig. De houding van minister-president Lubbers tijdens het recente bezoek van de Japanse minister-president Kaifu aan Nederland is daarvan de oorzaak. Veel nabestaanden en overlevenden hebben zich geërgerd aan Lubbers' uitlating dat met Kaifu's spijtbetuiging en kranslegging bij het Indisch monument „de kous af is". Zij menen dat Lubbers op 15 augustus beter weg kan blijven bij het Indisch gedenkteken.

„Ik ben bang voor de frustraties die leven. Misschien is het beter dat Lubbers dit keer maar geen krans legt. Op zich is dat vreemd, want het gaat hier toch om de eerste volksvertegenwoordiger", zegt Winkler van de EKJN.

Ook bij de Stichting Japanse Ereschulden heerst geen enthousiasme over de aanwezigheid van Lubbers op 15 augustus. „Voor ons staat voorop dat het een waardige herdenking moet worden. We hebben ook een brief van die strekking naar de achterban gestuurd", zegt woordvoerder J. Leenders. „Je kunt de aanwezigheid van Lubbers als volksvertegenwoordiger moeilijk weigeren. Laat ik het zo zeggen: Het gaat primair om een waardige herdenking en daar draagt de aanwezigheid van de minister-president niet toe bij".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.