+ Meer informatie

erse hongerstaker wacht op de dood

Afgezant van paus naar huis

2 minuten leestijd

JELFAST — De bijzondere afgezant van paus Johannes Paulus de !ede is donderdag onverrichter zake uit Noord-Ierland vertrokken, lat de stervende hongerstaker Bobby Sands en drie andere Ierse nanalistische guerrillastrijders de persoonlijke oproep van de paus om [i actie te beëindigen naast zich neer hadden gelegd.

'anuit Londen maande de Britse miter voor Noord-Ierland, Humphrey :ins, de bevolking van Ulster tot mte en beschuldigde hij de „provilele" vleugel van het Ierse Republinse leger van een „berekende, koeledige campagne" om de gemoederen 'erWtten.

Alarmerend
)e pauselijke afgezant, John Magee, de hongerstakers, hun familie en de tse autoriteiten namens het Vatiin te hebben gevraagd een eind te ken aan „alle vormen van geweld." itussen meldden Britse functiona;en dat de toestand van Sands, die is 61 dagen geen voedsel meer tot 1 heeft genomen, en van Francis ghes, die zich 46 dagen geleden bij de ie van Sands aansloot, „in alarmed tempo achteruit gaat." tet vertrek van Magee werd gezien het einde van de laatste kans om het van Sands en Hughes te redden. moeder van Sands verklaarde dat ir zoon op de dood is voorbereid, en zij hem ingeval hij in coma raakt, oofd heeft niets te zullen doen om i leven te redden, tenzij de Britse reing de eisen van de hongerstakers riUigt.

In het Engelse Lagerhuis riep minister Atkins de een miljoer»- protestanten en 500.000 katholieken in de provincie op „niemands spelletje mee te spelen. Luister niet naar de Provisionals, geloof niet in leugens en geruchten... neem de wet in acht."

Atkins verklaarde dat de Provisionelen slechts een ding voor ogen hebben: „Het scheppen van een sfeer van angst, waarin de provisionele Ira de sektarische strijd kan aanwakkeren en zichzelf kan opwerpen als enige instantie, die bedreigde mensen kan beschermen." Ook de Britse premier Margaret Thatcher herhaalde nog eens dat haar regering niet voor de eisen van de hongerstakers zal zwichten. „Er kan nooit of te nimmer sprake van zijn veroordeelde misdadigers politieke status te gunnen", zei zij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.