+ Meer informatie

' Gulf Europoort voert vijf-ploegendienst in

Personeel met voorstel akkoord '-

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Bij de Gulfraffmaderij in Europoort zal uiterlijk op 1 oktober volgend jaar een vijf-ploegendienst worden ingevoerd voor het driehonderd man tellende produktiepersoneel in de volcontinu dienst. De werkweek zal dan verkort worden van veertig tot 35,6 uur.

De directie van de raffinaderij heeft dit voorstel na overleg met de ondernemingsraad gedaan en volgens een woordvoerder van het bedrijf kan het personeel zich er mee verenigen. Invoering van de vijf-ploegendienst zal leiden tot een uitbreiding van het personeelsbestand met twintig arbeidsplaatsen.

De Gulfmedewerkers zullen voor de vijf-ploegendienst ongeveer tien procent en vrije tijd moeten inleveren. De nieuwe regeling zal na de ingangsdatum gelden voor een proefperiode van een jaar. In dat jaar zal vooral het effect worden geanalyseerd van dit systeem tijdens de zomervakanties. Het laat zich volgens de woordvoerder aanzien dat als gevolg van de vijf-ploegendienst de zomervakanties zullen moeten worheidsopsporingsapparaten, die niet onder zo'n grote democratische controle staan als de politie, zich taken gaan toeëigenen die de politie door bezuinigingen moet laten liggen.

Dit zei voorzitter mr. J. van der Steege van de Vereniging van Hogere Politieambtenaren gisteren in Dordrecht tijdens de jaarvergadering van deze organisatie^ den opgenomen in een langere periode dan tot dusver.

Een woordvoerder van de industriebond FNV in Rotterdam is niet onder de indruk van het voorstel van de Gulf-directie. Volgens hem zijn de afspraken bij Gulf voor invoering van een vijfploegendienst zelfs ongunstiger dan de overeenkomsten die de industriebond de afgelopen maanden heeft afgesloten bij vijftien petrochemische bedrijven in het waterweggebied (onder andere Shell en ICI).

Bij die bedrijven is volgens de woordvoerder geen sprake van inleveren in ruil voor een vijf-ploegendienst, zoals dat bij Gülf wel het geval is. Wel ligt bij de meeste van die bedrijven de datum waarop de vijf-ploegendienst zal ingaan later dan die bij Gulf.

De industriebond komt bij enkele petrochemische bedrijven in het watergebied niet binnen de poort als het gaat om het afsluiten van collectieve arf., beidsovereenkomsten. Een van die be-p drijven is Gulf, een ander de oliemaatschappij Esso. Bij die bedrijven worden, de arbeidsvoorwaarden vastgesteld in een rechtstreeks overleg tussen directly», en personeelsvertegenwoordigers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.