+ Meer informatie

Grondwater blijkt niet te drinken

In gemeente Doetinchem

2 minuten leestijd

DOETINCHEM — Het door een aantal bewoners aan de Vulcaanstraat in Gaanderen (gemeente Doetinchem) zelf opgeompte grondwater is geeel ongeschiict voor de consumptie.

Er zitten te veel nitraten en nitrieten in het water. Ode zijn er te hoge concentraties trichloor-etheen in net water vastgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente uitgevoerd door de Stichting waterlaboratorium oost in Doetinchem.

De betrokken bewoners zijn volgens de gemeente welhaast verplicht zich te laten aansluiten op het openbare waterleidingnet. De gemeente deelde maandag mee, dat die aansluiting binnen enkele weken een feit kan zijn. De bewoners moeten de aansluitkosten • gemiddeld enige honderden guldens per woning - wel zelf betalen.

De komende weken gaat de gemeente in samenwerking met de provincie Gelderland na waar de verontreiniging in het grondwater vandaan komt. Er staan en stonden veel metaalbedrijven in de omgeving.

De verontreiniging kwam vorige week aan het licht, nadat een van de bewoners aan de Vulcaanstraat zijn grondwater zelf had laten onderzoeken. Uit dat onderzoek bleek de aanwezigheid van 95 milligram trichloor per liter grondwater. De EG-norm is 1 milligram per liter water.

De Stichting waterlaboratorium oost nam vrijdag in totaal vijftien monsters. De verontreiniging in deze monsters verschilt sterk: zij varieert van een half milligram trichloor tot 91 mg per liter water. Dat verschil wordt geweten aan de verschillende diepten, waarop het grondwater aan de Vulcaanstraat wordt opgepompt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.