Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Basisrecept jam maken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Basisrecept jam maken

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

Basisrecept jam maken
Zelf jam maken is niet alleen leuk maar ook heel gemakkelijk. De basis van elke jam bestaat uit zacht fruit, geleisuiker en citroensap. En natuurlijk brandschone jampotten die goed afgesloten kunnen worden.

Ingrediënten
• 1 kilo gewassen zachtfruit (aardbeien, bessen, ontpitte kersen e.d.)
• 1 kilo geleisuiker
• 1 eetl citroensap

Bereiding
• Snijd het fruit in stukjes (of pureer het) en doe het in een hoge pan.
• Voeg de geleisuiker en het citroensap toe.
• Breng het geheel aan de kook op matig hoog vuur en blijf roeren tot de massa fl ink kookt en borrelt. Laat het 4 minuten doorkoken en blijf ondertussen roeren.
• Doe het vuur uit en laat de jam tot rust komen.
• Meestal ontstaat er schuim op de massa, verwijder dit met een schuimspaan.
• Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met de hete jam tot aan de rand van de pot (gebruik hiervoor een soepopscheplepel of juslepel).
• Sluit de potten onmiddellijk af met de deksels en zet ze op hun kop. Door de hitte van de jam wordt de deksel ontsmet en de overtollige lucht uit de pot geduwd. Dit komt de houdbaarheid ten goede.
• Zet de potten na vijf minuten weer rechtop en laat ze afkoelen.
• Voorzie elke pot van een etiket met de naam van het fruit en de datum van bereiding.
• Bewaar de potten op een koele, droge plaats. Dan is de houdbaarheid 1 jaar.
• Bewaar aangebroken potten in de koelkast.

Geleisuiker
Geleisuiker is gewone kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Pectine zit van nature ook in fruit en zorgt ervoor dat jam mooi stevig wordt. Met 1 pak geleisuiker en 1 kilo fruit maakt u 4 potten jam. Reken voor zacht fruit als aardbeien en frambozen op 900 gram schoongemaakt fruit per kilo geleisuiker. Deze fruitsoorten bevatten zelf weinig pectine en hebben dus wat meer suiker nodig om goed te geleren.

Minder zoete jam
Suiker maakt jam niet alleen zoet maar versterkt ook de smaak van de vruchten. Wil je minder zoete jam, gebruik dan geleisuiker speciaal of gewone kristalsuiker met geleipoeder. Je kunt dan met 500 gram suiker per kilo fruit toe. Bewaar minder zoete jam altijd in de koelkas


Verse tuinboontjes met spek

Binnenkort zijn tuinboontjes vers verkrijgbaar. Serveer de tuinboontjes eens met gebakken spekblokjes. Reken op ongeveer 1 kilo bonen per persoon. Dit lijkt heel wat maar nadat de bonen gedopt zijn, houd je van 1 kilo ongeveer 200 tot 250 gram over. Dit is min of meer de aanbevolen hoeveel groente die we per dag zouden moeten eten. De tuinboontjes zijn lekker met aardappelkroketjes (diepgevroren).

Ingrediënten
• 1 kilo tuinbonen per persoon
• 1 volle tl bouillonpoeder
• paar takjes vers bonenkruid of peterselie
• 200 tot 250 gram mager rookspek in reepjes of dobbelsteentjes

Bereiding
• Dop de bonen en was ze.
• Doe ze in de pan en voeg de bouillonpoeder toe, evenals zoveel water dat de bonen net niet onder staan.
• Kook ze in 15 tot 20 minuten gaar. Kook het bonenkruid mee. Giet de bonen af. Wanneer u peterselie gebruikt in plaats van bonenkruid, voeg dan nu de ijngesneden peterselie toe. Houd de boontjes warm.
• Snijd ondertussen het spek in dobbelsteentjes of reepjes en bak dit langzaam uit in een anti-aanbakpan. De spekjes mogen niet knapperig worden.
• Roer nu de spekjes met het eventuele vet door de bonen.

Tip: In plaats van verse tuinbonen zijn tuinbonen uit de diepvries een heel goed alternatief. Het rookspek kan vervangen worden door blokjes ham, verwarmd in een beetje boter.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 2010

Terdege | 84 Pagina's

Basisrecept jam maken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 7 juli 2010

Terdege | 84 Pagina's