+ Meer informatie

Massale belangstelling voor koninklijk bezoek

Bezoek aan Veere uitstekend geslaagd

5 minuten leestijd

VEERE — Er woei een stevige bries toen koningin Beatrix, prins Claus en hun drie zoons gisteren in Veere aankwamen om daar de Koninginnedagviering luister bij te zetten, maar het was in elk geval droog. En al zag de zon dan geen kans om door te komen, door de vele vlaggen en vrolijk opgetuigde boten in de haven, werd ook dit gemis grotendeels vergoed.

In het oude Zeeuwse stadje, dat dit jaar herdenkt dat Oranje vier eeuwen geleden het markizaat van Veere verwierf, was er vroeg heel wat volk, vooral ook uit omliggende plaatsen, op de been. De voorspelling dat het festijn 15.000 mensen zou trekken, bleek niet uit te komen, maar een kleine 10.000 waren het er toch wel (een drukte overigens waar reclamevliegtuigjes intensief van profiteerden).

Om vijf minuten voor half elf, vijf minuten achter op het schema, stapten de koninklijke gasten, op een weiland aan de westkant van Veere, uit de helicopters. De koningin droeg een blauw/zwarte regenjas en een witte hoed, de jongens hadden alle drie een grijze broek en blauwe blazer aan en deze keer geen overhemd met stropdas zoals de laatste tijd gebruikelijk was maar een warme koltrui.

Na de verwelkoming door burgemeester A. Hack van Veere en de Zeeuwse commissaris van de koningin, dr. C. Boertien, en het spfelen van het Wilhelmus, volgden er een paar gewichtige ogenblitüten voor enkele gehandicapten van het verpleeghuis „Der Boede" die zich, met een bos bloemen in de hand, naast het weiland hadden opgesteld, toen ze een hand kregen van de koningin. Het was aan hun glunderende gezichten te zien dat het lange wachten hiermee rijkelijk was beloond.

Enthousiasme

Foto's van de Oranjes die net als koningin Beatrix markies of markiezin van Veere waren, alsmede de groet „Welkom doorlugtig vorstin" sierden de erepoort waar de gasten onderdoor liepen. Nu ze .officieel voet op Veerse bodem hadden gezet, nam het enthousiasme van de toeschouwers, die in dikke rijen langs de route stonden, grotere vormen aan. Er werd geklapt, met hoeden en vlaggen gezwaaid en „Leve de koningin" geroepen. Aan oranje geen gebrek: niet allen strikjes en speldjes, maar ook petten en regenjacks. En natuurlijk kun je je ook met een oranje deken tegen de kou bescherrpen, zoals enkele bejaarde rolstoelJ>atiënten dat deden.

Na de formaliteiten aan de voet van het stadhuis — het aanbieden van een boeket (lelietjes der dalen en fresia's) door twee uiteraard in Walcherens kostuum gestoken, kinderen van raadsleden en het voorstellen aan wethouder en raadsleden, ging het gezelschap naar binnen, waar in de raadzaal de koffie en frisdranken al klaar stonden. Zelfs dit vrij alledaagse gebeuren had een plechtig karakter: de koningin mocht namelijk drinken uit de beker van niemand minder dan van Maximiliaan van Bourgondië, de eerste markies van Veere.

Pas hierna werd de koninklijke familie op het bordes van het stadhuis officieel begroet. De hartelijke woorden van burgemeester Hack werden met twee geschenken onderstreept: een gebrandschilderd exemplaar van het gerneentewapen en — voor het geval de koningin de plaatselijke bevolking niet zou verstaan — een woordenboek van Zeeuwse dialecten. Vooral dit laatste kon de goedkeuring van het publiek duidelijk wegdragen getuige de bijvalsbetuigingen.

Kinderen

Nu waren de kinderen aan de beurt. Gezeten op versierde karren en trekkers, in klederdracht of op een andere wijze uitgedost, defileerde ze langs VEERE Het koninklijk gezin verlaat het Oranjeplein waar de kinderspelen werden gehouden. het bordes, waarbij het kijken naar koningin en prins hen soms zo in beslag nam, dat de liederen die ze zongen niet al te zuiver meer klonken. Niet alleen de kinderen van Veere maar ook die uit de kernen Gapinge, Vrouwenpolder en Serooskerke deden hieraan mee: een stoet van ruim 20 wagens. De konging zwaaide dat het een lieve lust was en ook de prinsjes, zich al aardig van hun plichten bewust, staken zo nu en dan nonchalant een arm omhoog.

Het was natuurlijk te voorzien dat de enorme drukte in combinatie met de smalle straatjes problemen zou geven, en dat gebeurde dan ook toen de wagens met de kinderen niet snel genoeg opschoten en de koningin gedwongen was'de stoet links in te halen. Wel erg sneu voor degenen die, met de fototoestellen in de aanslag, rechts van de weg stonden en letterlijk het nakijken haddem.

Het enthousiasme was er overigens nog steeds niet minder op geworden: één en al hulde aan de koninklijke familie. Bij dit alles zag zelfs een uit Zwitserland opgetrommelde dubbelgangster van de koningin — een misplaatste stunt van het weekblad Privé — geen kans voor de gewenste verwarring te zorgen.

In de Grote Kerk, die momenteel door de Rijksgebouwendienst wordt gerestaureerd, werd de tentoonstelling „Verknocht en niet te scheiden" — 400 jaar markizaat van Veere en Vlissingen — bezichtigd. Hier werd kroonprins Willem Alexander aan het werk gezet: achter in de kerk mocht hij de slingerprpef van Foucault in gang zetten. Met deze proef wórdt het bewijs geleverd dat de aarde om zijn eigen as draait. Met open mond keken de prinsjes naar het ingenieuze ding en ook hun ouders toonden zich oprecht geïnteresseerd.

Kussen-slaan

Ook bij de kinderspelen die op diverse pleinen in Veere werden gehouden, kwamen de prinsen ruimschoots aan hun trekken. Al hadden ze dan hun „goede kleren" aan, de twee oudsten moesten echt even een partijtje kussen-slaan, waarbij Willem Alexander zijn broex Friso bijna in het zand deed bijten. Na een vlpotshow vertrok het koninklijk gezin per auto naar het bejaardentehuis Nieuw Zandenburgh, waar niet alleen de bewoners maar ook andere bejaarden uit Veere hun opwachting hadden gemaakt. Eén van de oudste bewoners, de 93-jarige mevrouw ProvoostBrouwer bood de koningin een bos bloemen en — hoe kan het ook anders — een eigengemaakte pop in Walcherense klederdracht aan. Een andere bewoners had voor de gelegenheid een gedicht gemaakt.

Het bezoek aan Veere was hiermee beëindigd: vanaf het station in Middelburg ging het per koninklijke trein naar Breda, waar de middagfestiviteiten zouden worden bijgewoond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.