+ Meer informatie

Rijssens Mannenkoor geeft Oranjeconcert in Dillenburg

3 minuten leestijd

RUSSEN — Het Rijssens Mannenkoor zal op D.V. 16 mei een speciaal Oranjeconcert geven in het Westduitse Dillenburg. Dillenburg is zoals bekend de geboorteplaats van Willem van Oranje, de grondlegger van ons Koningshuis.

Dit concert staat uiteraard in het teken van de op handen pijnde troonswisseling in Nederland. De uitvoering zal voor een gedeelte 's middags plaats vinden onder de Willemstoren in de open iuchl. terwijl het officiële concert 's avonds zal zijn in de bijna 500 jaar oude Stadtkirche van Dillenburg.

Dit unieke concert kan worden georganiseerd door de nauwe samenwerking van het Rijssens Mannenkoor, de gemeente Rijssen, de stad Dillenburg en hel Dillenburger mannenkoor Dietzholzgruss. De Rijssense kunstschilder Albert Wessels heeft het idee voor de uitvoering geopperd en de eerste contacten met het gemeentebestuur van Dillenburg gelegd. Een idee dat overigens, met name in Dillenburg, zeer enthousiast is ontvangen.

Delegatie

Ter kennismaking en oriëntatie bracht een delegatie uit Rijssen onlangs een bezoek aan Dillenburg. Deze afvaardiging bestond uit: G. Flim, H. Nijkamp, B. Maneschijn en G. Ligtenberg namens het Mannenkoor, F. Nieuwenhuis namens de gemeente Rijssen en Albert Wessels. .

Tijdens dit bezoek aan Dillenburg werden de Rijssenaren ontvangen door burgemeester Beermann, cultuur-ambtenaar Trop en het bestuur van het Dillenburger koor Reeh en Hofheinz. Natuur-. lijk werd een bezoek gebracht aan de Willemstoren. Deze toren werd 100 jaar geleden gebouwd als monument op de restanten van de oude burcht Dillenburg, eens de sterkste vesting ter wereld. De toren doet nu dienst als museum. Ook maakten de Rijssenaren een rondgang door de ondergrondse kazematten.

Stadtkirche

Als zeer indrukwekkend werd de in 1490 gebouwde Stadtkirche van Dillenburg ervaren. Deze kerk, eens gesticht door de graven van Nassau en thans evangelisch van signatuur, herbergt vele monumenten, waaronder het graf van Willem de Rijke en Juliana van Stolberg, de ouders van Willem van Oranje. Overigens is het dit jaar 400 jaar geleden dat Juliana van Stolberg overleed.

Gezien de historische waarde van deze kerk, pleitte de Rijssense delegatie voor een concert hierin. De kerk kan ongeveer 1.000 bezoekers herbergen en is zeer fraai van akoestiek.

Naar het zich thans laat aanzien zullen vele Nederlandse en Duitse hoogwaardigheidsbekleders het concert bezoeken. Het is de bedoeling dat ook het Dillenburger koor Dietzholzgruss enige liederen ten gehore brengt, een enkel lied samen met het Rijssens Mannenkoor; het spreekt—voor-zich—dat—de—Rijssenarendruk doende zijn een aangepast repertoire in te studeren.

Tijdens de officiële plechtigheid zal kunstschilder Albert Wessels een olieverfschilderij aanbieden, dat de Dillenburg in oude glorie weergeeft. Bij voldoende belangstelling zullen vanuit Rijssen bustochten naar Dillenburg worden georganiseerd.

Naar het zich nu laat aanzien zal stadsorganist Dik Sanderman het Rijssens Mannenkoor tijdens het concert in Dillenburg begeleiden op het orgel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.