+ Meer informatie

Portugal moet wat doen aan pensioen

Mccr verhcugdc dan telcurgestelde reacties over absolute meerderheid PSD

4 minuten leestijd

handen uit de mouwen moeten steken", meent een Lisbonner.

Debatje

De socialistische PS (29,3 procent/70 zetels) en de communistisch annex groene CDU (8,8 procent/17 zetels) zijn samen nog goed voor ongeveer 87 zetels in de volksvertegenwoordiging. Overigens wordt de definitieve uitslag van de Portugese parlementsverkiezingen pas verwacht, wanneer de stemmen van emigranten en uit de kolonie Macao (bij China) in Lissabon zijn geteld.

De grootste oppositiepartij, de Socialisten (PS), en hun partijleider Jorge Sampaio toonden zich ondanks een versterking van hun positie, van 22 naar 29,3 procent, gedesillusioneerd. ..De PS heeft niet de overwinning behaald en haar doelen bereikt. Ik had aanzienlijk meer verwacht", werd Sampaio gisteren geciteerd in de Portugese pers.

De christendemocratische en de zich met de PSD verwant voelende CDS (4,4 procent) mag zich met vijf zetels een goede vierde noemen, hoewel de winst van een zetel binnen deze partij een crisis veroorzaakte. Partijleider Freitas do Amaral kondigde direct na de uitslagen aan dat hij afziet van het aanvoerderschap wegens „falen" van de christen-democraten. Woordvoerder van de CDS, dr. Paulo Lowndes Marques, liet enkele dagen voor de verkiezingen al doorschemeren dat het binnen zijn partij niet pais en vree zou blijven als de CDS geen zeven a acht zetels in de wacht wist te slepen. „Dan wacht ons nog een intern ideologisch debatje", aldus Marques, wiens voorspelling bewaarheid lijkt te worden.

„Freitas do Amaral is een uitstekende professor met een pienter stel hersens, maar hij is geen politicus", commentarieert een taxichauffeur die zichtbaar blij is met de overwinning van de PSD. „Socialisten en communisten, dat is toch één pot nat. Als je kijkt wat de socialistische leider hier in Lissabon als burgemeester presteert, bedenk je je wel tien keer om PS te stemmen", vervolgt de man.

Pensioenen

Een aantal kleine partijen valt na de uitkomst van de parlementsverkiezingen buiten de boot. Partijen, waarvan kan worden gezegd dat zij hun grote broers inhoudelijk aanspraken op pijnlijke, vaak veronachtzaamde punten. In dit opzicht is de nieuwkomer in het parlement PSN (Partij van de Nationale Solidariteit) met een zetel (1,7 procent) allerminst verbazingwekkend. De PSN van de grijzende Manuel Sergio werpt zich op als belangenverdediger van bejaarden.

„Geen wonder dat de PSN in een land met minieme pensioenen succes boekt. Dit is in ieder geval eéh teken dat er wat aan deze voorzieningen moet worden gedaan", oordeelt een politicus.

De partij die herstel van de monarchie nastreeft, de PPM (0,44 procent) onder lijstaanvoerder Nuno Cardoso da Silva, oogstte bij de stemmentelling een tekort voor een afgevaardigde. „Ik ben teleurgesteld", reageert Cardoso da Silva eerlijk. „De PPM had ten minste op twee keer zo veel gerekend". Voor de PPM is het op dit moment moeilijk in te schatten waaraan de poging om in het parlement te komen is mislukt. „Volgens mij hebben velen alsnog op het allerlaatste moment op de PSD gestemd. Men was kennelijk bang dat Cavaco Silva inderdaad zijn dreigement zou waarmaken in de oppositie te gaan als hij niet meer dan 50 procent zou behalen", aldus de PPM-politicus.

Hij voegt eraan toe dat de PPM „wellicht te weinig aandacht aan de verkiezingscampagne heeft besteed". „Voor de zestiende september hadden we nauwelijks aan de weg getimmerd. Dat is achteraf bekeken niet de juiste manier geweest. Nu moesten we ons binnen drie weken tijd aan het Portugese publiek bekend zien te maken. Dat was duidelijk de verkeerde strategie".

Cardoso da Silva heeft het idee dat de mensen in Portugal zeer bewust hebben gestemd. „Dat betekent onder meer dat de PPM echt kan rekenen op degenen die voor de monarchistische partij kozen". Met name in de twee grootste steden van het land, Lissabon en Porto, behaalde de PPM de meeste stemmen. Op het platteland moest de partij met minder toedoen. Cardoso da Silva: „De komende jaren gaan we dieper het land in. We moeten dichter bij de mensen komen te staan. Verder werken we toe naar de gemeenteraadsverkiezingen die over twee jaar in Portugal worden gehouden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.