+ Meer informatie

Sanering economie Suriname ware mammoettaak

1 minuut leestijd

PARAMARIBO - De wisselkoers aanpassen, algemene subsidies stopzetten, het ambtenarenapparaat saneren, het begrotingstekort terugdringen, nieuwe belastingmaatregelen treffen en verliesmakende staatsbedrijven afstoten. Dit is het ingrijpende advies van Britse deskundigen die door de Europese Gemeenschap zijn aangetrokken om een aanpassingsprogramma voor de Surinaamse economie te ontwerpen. Het ochtendblad De Ware Tijd wist gisteren de hand te leggen op het rapport.

De deskundigen van het Britse adviesbureau Coopers and Lybrand noemen het saneren van de Surinaamse economie een „mammoettaak die zeer pijnlijk zal zijn". De deskundigen noemen het begrotingstekort in Suriname „het ergste in de wereld, rekening houdend met het nationaal inkomen".

De Surinaamse regering moet binnen enkele weken aangeven of ze het met de aanbevelingen eens is. Alleen dan zal de EG, die het economische aanpassingsprogramma helpt opstellen, haar werkzaamheden voortzetten. Sanering van de Surinaamse economie is tevens voorwaarde voor financiële hulp van de EG. In oktober moet de studie worden voortgezet.

Suriname koos voor het opstellen van een aanpassingsprogramma door de EG, omdat deze meer dan andere internationale organisaties aandacht zou besteden aan de sociale gevolgen van sanering van de economie.

De regering heeft nog niet op het tussentijdse rapport gereageerd. De Surinaamse deskundigen, die met de commissie samenwerkten, zouden het wel eens zijn met de voorgestelde „noodzakelijke, pijnlijke", maatregelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.