+ Meer informatie

Prijs koophuizen nu op niveau van 1976

Verdere daling ligt niet voor de hand

2 minuten leestijd

ALMELO — Het gemiddelde van de prijzen voor koopwoningen, die via de leden van de Nederlandse Bond van Makelaars (NBM) worden verkocht, ligt momenteel rond de 160.000 gulden. Dat stemt overeen met het prijsniveau van '77. Wordt rekening gehouden met de inflatie dan is het huidige prijsniveau zelfs vergelijkbaar met dat van begin '76. Voor kopers is dit niveau zonder meer gunstig. De NBM-voorzitter noemde het een groot probleem voor onze volkshuisvestings dat velen niet gewend zijn voor hun woongenot te moeten betalen wat

(Van onze binnenlandredactie)

Dit stelde vanmorgen NBM-voorzitter G. Chr. H. Smit bij de opening van een congres van zijn organisatie in Almelo: Door het voortdurende dalen van de prijzen gedurende de laatste paar jaar is de bestaande bouw nu goedkoper geworden dan de vergelijkbare nieuwbouw en dat kan een rem betekenen op verdere prijsdalingen.

Teruggelopen

Sinds 1976 is het aantal verhuizingen drastisch teruggelopen, naar schatting wel met 40 procent. Deze daling gaat ten koste van een goede verdeling van de woningvoorraad. Daarom moeten alle bouw- en verhuisbelemmerende voorschriften zorgvuldig tegen het licht worden gehouden. Smit: „Regels die wij ons in voorbije perioden misschien nog konden permitteren, smoren nu broodnodige initiatieven met alle gevolgen daarvan voor de volkshuisvesting en de werkgelegenheid." het werkelijk kost. Het is dringend geboden in die situatie verandering te brengen zo is het bijvoorbeeld onmogelijk door te gaan met subsidies op het wonen van mensen die deze subsidies in feite helemaal niet nodig hebben.

Executieverkopen

Over het vorig jaar sterk gestegen aantal woningbezitters dat hun financiële verplichtingen niet meer kon nakomen zei Smit dat gelukkig in veel gevallen in goed overleg een draaglijke oplossing kon worden 'gevonden. Bij opkomende moeilijkheden is het erg belangrijk tijdig contact op te nemen met iemand die terzake kundig is. De overheid zou bij kunnen dragen aan het voorkomen van problemen door de financiëringsgaranties te versoepelen. Als executieverkopen niet te voorkomen zijn wreekt zich helaas het gebrekkig functioneren van he't veiïmgwezen in vrijwel geheel Nederland. Als gevolg daarvan is de opbrengst ter veiling vaak verre van reëel. Al eerder ontwikkelde de NBM een plan om hierin verbetering te brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.