+ Meer informatie

Tijdverdrijf

2 minuten leestijd

Voor het ontwerpen van planeten en het leven op die planeet zijn chemische, geologische, biologische en menselijke factoren nodig. Vergis u niet. Het besturen van ons eigen (niet onbelangrijke) wereldje vraagt al de nodige inspanning. Het „runnen" van een hele planeet in een computersimulatie is een gigantische klus, maar daardoor ook een onweerstaanbare uitdaging.

Het computerspel "De levende planeet", op basis van de Gaia-theorie, beschikt over zeven vooront worpen planeten. Het eenvoudigst is de spelplaneet "madeliefjeswereld". De planeet is vol madeliefjes in acht schakeringen. Met de licht gekleurde kun je het teveel aan warmte (zonnestraling) terugkaatsen, terwijl in koude tijden de donker gekleurde madeliefjes juist elke vorm van warmtestraHng kunnen absorberen.

Mogelijkheid vier is de aarde: bestuur de aarde vanaf 550 miljoen jaar geleden; we staan aan het begin van de evolutie. De grootste uitdaging voor veel mensen zal planeet vijf zijn: start de simulatie (van de aarde) vanaf heden (1990) en los alle problemen op. De moeilijkste vorm is: ontwerp een eigen planeet.

„Als u het allemaal voor elkaar heeft en een prachtige planeet heeft geschapen, waarop alles reilt en zeilt zoals u wilt (schone lucht en water, voldoen-. de voedsel, geen oorlogen meer en toch economisch evenwicht, een gerepareerde ozonlaag...), moet u in uw overmoed niet het overwicht verliezen (...)".

„Het mag bij voorbeeld niet zo zijn dat in een langdurige periode van onoplettendheid uwerzijds een van de door u geschapen aardlingen 's morgens wakker wordt, uit het raam kijkt en naar de partner roept: „Hè, eindelijk weer eens een lekker regenbuitje", terwijl de zondvloed begint...", aldus Timmer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.