+ Meer informatie

Behandeling

2 minuten leestijd

ontstaan niet meteen wanneer men voor de eerste keer met het "allergeen" (stof waarop men allergisch reageert) in aanraking komt. Een allergie moet worden opgebouwdj na verloop van jaren beginnen de verschijnselen merkbaar te worden. Op oudere leeftijd neemt de allergie meestal af, deels door het minder goed functioneren van het afweersysteem. Een allergie kan van de ene in de andere vorm overgaan in de loop van het mensenleven.

Vanzelfsprekend is het niet nodig de hooikoorts af te wachten en de ene zakdoek na de andere vol te niesen. Omdat de meeste verschijnselen veroorzaakt worden door het uittreden van histamine, ligt het voor de hand dat men is gaan zoeken naar medicijnen die het histamine in toom houden. Cromoglicaat is zo'n stof die ervoor zorgt dat de mestcellen niet uit elkaar vallen, een mestcelstabilisator dus. Anti-histaminica zijn stoffen die aangrijpen op punten waar de histamine zijn uitwerking zou hebben. Ze gaan op die punten vastzitten en blokkeren zodoende de cellen op inwerking van het histamine. Helaas hebben de meeste anti-histaminica een versuffende werking; autorijden wordt ontraden als men deze middelen gebruikt.

Corticosteroïden zijn middelen die ook worden gebruikt bij allergie, meestal plaatselijk, in de vorm van een spray. Ze remmen de reacties van het afweersysteem, zodat de uitwerking van de 'verkeerde' immuunglobulines niet zo heftig is. Als laatste mogelijkheid is er nog de desensibilisatiekuur, een reeks injecties met extracten van de stof waar men overgevoelig voor is. Door middel van inspuitingen worden er 'goede' antistoffen aangemaakt, die de 'verkeerde' gaan overheersen. De allergische reacties zullen na verloop van tijd minder heftig zijn. Proost!

Het landschap strekt zich schijnbaar ongeschonden voor mij uit. Alsof wij deze weergaloos mooie schepping, een gave Gods, niet bevuild hebben. Maar de feiten spreken helaas een andere taal. In de schemering zie ik nog net een steenrode flits van een torenvalk, die geruisloos langsglijdt. Als ik thuiskom, is het aardedonker. Ik heb verkleumde handen en ijskoude tenen. Begin maart kunnen we nog van alles verwachten: hagelbuien, sneeuwstormen, nachtvorst en orkanen. Maar dat doet niets ter zake. De lente is begonnen, en elke dag is er een richting mei!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.