+ Meer informatie

Kwomintang blijft in Taiwan aan het roer

Angst voor reactie China bij winst oppositie

2 minuten leestijd

TAIPEI (RTR/AFP) - De nationalistische Kwomintang blijft aan de macht in Taiwan. De partij, die Taiwan sinds 1949 onafgebroken heeft geregeerd, behaalde zaterdag 123 van de 225 zetels in het nationale parlement.

Maar voor de partij was misschien nog belangrijker dat ze het burgemeesterschap van de hoofdstad Taipei heroverde op de belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Progressieve Partij (DPP). Oud-minister Ma Ying-jeou van justitie versloeg de zittende burgemeester Chen Shui-bian. Deze had gehoopt door zijn herverkiezing een goede kans te maken bij de presidentsverkiezingen die in 2000 worden gehouden.

Volgens de officiële uitslag blijft de Democratische Progressieve Partij steken op zeventig zetels. De Nieuwe Partij, die evenals de democraten naar onafhankelijkheid van Taiwan streeft, won elf zetels. De overige plaatsen in het parlement zijn bij onafhankelijke kandidaten terechtgekomen.

De Kwomintang is voorstander van hereniging met China. Dat heeft volgens commentatoren voor de kiezers de doorslag gegeven. Zij verkozen de huidige pseudo-onafhankelijke status boven het uitroepen van onafhankelijkheid. China heeft gedreigd met militaire middelen in te grijpen als Taiwan zich onafhankelijk verklaart. Peking heeft nog geen commentaar op de verkiezingsuitslag gegeven.

De nieuwe burgemeester van Taipei, een stad van ruim 2,6 miljoen inwoners, stapte een jaar geleden uit de politiek vanwege het zijns inziens slappe beleid van de Kwomintang. Nu hij met een marge van ruim 77.000 stemmen burgemeester van de hoofdstad is geworden, is hij een belangrijke kandidaat voor de opvolging van president Lee Teng-hui. Ma behoort tot de nieuwe generatie Kwomintangleden, die maar weinig banden met China hebben. De Kwomintang is de partij van de Chinese president Chiang Kai-sjek, die in 1949 voor de communisten naar het eiland vluchtte.

Minder succesrijk

Ma schreef volgens het Japanse persbureau Kyodo zijn overwinning na een felle campagne toe aan zijn streven een betere verstandhouding te bereiken tussen de autochtone Taiwanezen en de mensen die in het voetspoor van Chiang Kai-sjek in 1949 naar het eiland zijn gekomen. Chen, die op Taiwan is geboren, heeft in zijn campagne de nadruk gelegd op de belangen van de autochtone Taiwanezen.

In de tweede stad van het land, Kaohsiung (1,5 miljoen inwoners), was de Kwomintang minder succesrijk. De vroegere advocaat Frank Hsieh van de DPP versloeg de zittende Kwomintangburgemeester met enkele duizenden stemmen verschil.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.