+ Meer informatie

Lubbers ontkent 'deal' over Eurobank A'dam

België beweert brief aan Mitterrand te hebben

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Premier Lubbers heeft gisteren in de Kamer ontkend dat hij een afspraak heeft gemaakt met de Franse president, Mitterrand, over handhaving van het Europees Parlement in Straatsburg in ruil voor de vestiging van de Europese Centrale Bank (ECB of Eurofed) in Amsterdam.

Lubbers gaf wel toe dat hij over het Europees Parlement heeft gesproken met president Mitterrand en de Belgische premier. Martens. Het onderwerp van gesprek had met name betrekking op de tijdelijke regeling voor de verdeling van vergaderingen tussen Brussel en Straatsburg. Lubbers heeft geprobeerd deze tijdelijke regeling om te zetten in een definitieve regeling.

Een meerderheid van het Europees Parlement verlangt ernaar de vergaderingen meer en meer te verplaatsen naar Brussel. Uiteraard stelt ook de Belgische regering zich op dit standpunt. Maar Frankrijk ligt dwars en probeert deze al tien jaar slepende kwestie slepend te houden.

Onjuist

Premier Lubbers deelde gisteren in de Kamer mee dat het overleg tussen Frankrijk en België op dit punt „nog niet is afgerond". Hij weersprak een bericht van gisteren in het dagblad Trouw, waarin stond dat het EP definitief en volledig naar Straatsburg zou gaan. Ook ontzenuwde hij de in dat bericht gelegde koppeling met de vestiging van de Europese Centrale Bank in Amsterdam. Volgens hem is er geen sprake van enig verband tussen deze twee onderwerpen. En van correspondentie tussen hem en president Mitterrand over een dubbele ruil zei hij niet te weten. „Het betreffende bericht is onjuist", aldus de minister-president.

De Belgische staatssecretaris Lizin voor Europese zaken reageerde gisteren furieus op het nieuws over de vermeende afspraak tussen premier Lubbers en president Mitterrand. Volgens Lizin zou België tijdens de Europese Top die maandag en dinsdag in Maastricht wordt gehouden „een veto kunnen uitspreken over het eindresultaat als de kans dat het EP ooit naar Brussel komt, wordt geblokkeerd".

Brief

Een woordvoerder van de Belgische minister Eyskens Van buitenlandse zaken heeft gisteren bevestigd dat er een brief bestaat van premier Lubbers aan president Mitterrand, waarin wel degelijk wordt gesproken over een ruil tussen de vestiging van het EP in Straatsburg en de vestiging van de Eurofed in Amsterdam. Dezelfde woordvoerder heeft laten weten dat België zijn vetorecht zal gebruiken oom Brussel als vestigingsplaats van het EP te verdedigen. Maar dit betekent volgens hem niet dat België daarmee een akkoord over een Europese Unie zal torpederen.

Eyskens nuanceerde gisteren de forse uitspraken van Lizin. Hij acht het van groot belang dat de twaalf lidstaten van de EG overeenstemming bereiken. „Dat geldt voor alle punten die aan de orde zullen komen. Dat zijn er enkele honderden. Daartoe behoort ook de zetelkwestie", aldus Eyskens.

Premier Lubbers daarentegen heeft gisteren in de Kamer gezegd dat de kwesties van de vestigingsplaats van de Europese Centrale Bank en het Europees Parlement niet in Maastricht besproken zullen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.