+ Meer informatie

Vrouw moet beslissen over wie en waar

LHV'Standpunt verloskundige hulp

2 minuten leestijd

UTRECHT — Zwangere vrouwen moeten zelf kunnen beslissen waar ze hun kind zullen krijgen — thuis of in de kliniek en ze moeten ook de vrije keuze hebben tussen de behandeling door een huisarts of door een vroedvrouw.

Dit standpunt is vrijdagavond in Utrecht onderschreven door een extra ledenvergadering van de Landelijke huisartsen vereniging. Aanleiding tot die vergadering waren onder meer een uit 1967 daterend verstrekkingenbesluit dat bepaalt dat ziekenfondsverzekerden alleen maar recht hebben op verloskundige hulp door een huisarts als er een vroedvrouw (verloskundige) beschikbaar is, en de conflicten die daarna in sommige plaatsen zijn ontstaan tussen verloskundigen en huisartsen.

Als er in het woongebied v^n de zwangere zowel een huisarts aanwezig is als een vroedvrouw, verdient het volgens de LHV de voorkeur, dat de hulp die zij krijgt is gebaseerd op een samenwerking tussen deze twee deskundigen. De verloskundige zou dan het begeleiden van de zwangerschap, de baring en liet kraambed voor haar rekening moeten nemen, terwijl de huisarts tijdens de zwangerschap en zonodig tijdens bevallingen en kraambed een algemeen medisch onderzoek zou moeten verrichten.

Ziekenhuis

De LHV staat ook op het standpunt, dat huisarts en vroedvrouw vrije toegang moeten hebben tot het ziekenhuis om de baring te leiden van zwangeren die daar (moeten) worden opgenomen. De gynaecoloog zou alleen moeten worden ingeschakeld als dat medisch noodzakelijk is.

Voor een goede samenwerking huisarts-verloskundige moeten naar de mening van de LHV enkele financiële maatregelen worden getroffen, onder meer om financiële barrières die een vrije keus tussen huisarts en vroedvrouw belemmeren, weg te nemen.

Knelpunten

In zijn voorstel aan de ledenvergadering had het IHV-bestuur een aantal overwegingen genoemd, die naar_ zijn mening een rol moeten spelen bij het ontwikkelen van denkbeelden over de verloskundige organisatie in Nederland: veel gevestigde verloskundigen hebben te weinig werk, in een aantal plaatsen zijn geen verloskundigen gevestigd, veel huisartsen in grote steden willen geen bevallingen meer doen en de verloskundige opleiding van huisartsen schiet op het ogenblik dikwijls ernstig tekort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.