+ Meer informatie

Anderhalf miljoen oorlogsslachtoffers hebben hulp nodig

2 minuten leestijd

UTRECHT — Hoewel de tweede wereldoorlog al meer dan dertig jaar achter ons ligt, hebben nog ruim anderhalf miljoen Nederlanders uit de oorlog stammende problemen

waarvoor ze hulp, aandacht en begrip nodig hebben.

Dit blijkt uit het boek „Oorlog, een breuk in het bestaan" van C. M. JacobsStam. Het boek is de eerste publikatie van de stichting Icoco (informatie- en coördinatieorgaan dienstverlening oorlogsgetroffenen) die zich woensdag op een bijeenkomst in de Utrechtse stadsschouwburg, waarop ook koningin Beatrix aanwezig was, officieel presenteerde. rapportage van het Werk- en adviescol lege (WAC). Het WAC is destijds inge steld door de toenmalige staatssecretawoensdag een toespraak waarin hij aandacht vroeg voor de geestelijke en mannen, aldus Meijer, die ook in 1981 als gevolg van de meest verschrikkelijke ervaringen, de eenzaamheid, de slapeloosheid en de syndromen moeten verwerken. Hij zei dat het heel lang heeft geduurd, voordat de samenleving begrip kon opbrengen voor hun geestelijke nood. Gerristen die in 1975 voorstelde, het informatiecentrum op te richten. Aanleiding voor hem was de toenemende j^^^^j^^^^^j^^^^ ^^ ^^ bureaucratie. Meijer zei woensdag, dat de volgende

Meijer het geven van een goede algemeheifT^vin'^de^NldlrTands^^bevol^ geen persoonlijke ervaring vanuit de
oorlog heeft. Bijzondere aandacht is gewenst voor groepen die regelmatig in aanraking komen met oorlogsgetroffenen, zoals artsen, maatschappelijk werkers en onderwijzend personeel.

Verder zou het Icodo volgens Meijer een zelfhulporganisatie moeten opbouwen. Ook heeft het naar zijn mening een belangrijke taak ten aanzien van groepen en problemen die vergeten dreigen te worden. De burgeroorlogsslachtoffers, het Indisch verzet en de tweede generatie-problematiek.

Modehuizen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.