+ Meer informatie

Supertanker dreigt op rotsen te lopen

BEMANNING HEEFT SCHIP VERLATEN

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Alle 34 bemanningsleden van de Shelltanker „Metuia" (210.000 ton) hebben zondagavond om elf uur Nederlandse tijd hun in de Straat van Magelhaen (zuidpunt Zuid-Amerika) vastgelopen schip verlaten. Voordat de gezagvoerder als laatste de supertanker verliet, kon hij het bureau van Shell-tankers in Rotterdam nog melden, dat het schip wel, maar de bemanmng geen gevaar loopt. Alle opvarenden van de onder Antilliaanse vlag varende „Metuia" zijn Nederlanders.

De „Metuia" liep zaterdag door nog onbekende oorzaak vast in de beruchte straat van Magelhaen. Het schip was met 190.000 ton ruwe olie van de Perzische Golf onderweg naar een Chileense haven.

Volgens een woordvoerder van Shell-tankers in Rotterdam, die via de radio voortdurend in contact heeft gestaan met de kapitein v-an de ,Mstula" leek de situatie niet ernstig, iloewel het weer niet slecht was, kwam in de loop van zondag een negatieve wijziging in de situatie, als gevolg van de sterite stroming begon het schip te draaien, waarbij plotseling het gevaar begon te bestaan dat het achterschip van de „Metuia" te pletter zou slaan tegen de rotsen.

In de loop van zondagavond nam de kapitein, gezien de plotseling gevaarlijk geworden situatie, de beslissing, dat de bemanning het schip zou moeten verlaten. Een Chileense reddingboot pikte tusSen tien en elf uur de 33 officieren en matrozen op. De kapitein van de „Metuia" verliet als laatste zijn schip, nadat hij via de radio nog gegevens over de to^tand had doorgegeven.

ZWARTE ZEE

Twee kleine sle^boten zijn op weg naar de in moedlijKheden vericerende taniker. Zij werden in de loc^ van de maandagmorgen al bij de ,3Ietu!a" verwacht, maar het staat vast, dat deze schepen vanwege hun te geringe vermogen niet in staat zallea zijn de zwaar beladen tanker los te trekken. De Nederlandse „Zwarte- Zee" van Smit uit Rotterdam, een van de steukste slepers ter wereld, stoomt op naar de „Metuia". Volgens Shelltankers kan deze zeesleper echter pas In de loop van woensdag bij het schip tljn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.