+ Meer informatie

Japanse minister Ito kondigt vertrek aan

Ruzie óver communiqué na VS-bezoek

2 minuten leestijd

TOKIO — De Japanse minister van buitenlandse zaken, Masayoshi Ito, heeft zaterdag aangekondigd dat hij op zal stappen, zo heeft het ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt.

Als reden voor het ontslag werd oneniglieid over het gezamenlijke communiqué aan het einde van premier Zenko Suzuki's besprekingen met de Amerikaanse president Ronald Reagan genoemd, aldus een woordvoerder van het ministerie die om anonimiteit verzocht.

De woordvoerder voegde hieraan toe dat het ontslag een „binnenlandse" aangelegenheid is en niet noodzakelijk verband houdt met de inhoud van het communiqué. Ito zou hebben gezegd dat hij zijn ontslag indient vanwege de „verwarring over de manier waarop het gezamenlijke communiqué werd gepubliceerd en de gebeurtenissen die daarop na de terugkeer volgden".

Embargo geschonden

Suzuki is door het Japanse parlement het vuur na aan de schenen gelegd over het tijdstip waarop het communiqué werd gepubliceerd. Dit geschiedde namelijk voor beëindiging van de besprekingen van 7 en 8 mei, terwijl op de inhoud een embargo rustte tot het einde van de topconferentie.

Veel vragen in het parlement waren gericht op het gebruik van het woord „bondgenootschap" dat in het communiqué, een woord dat volgens enkele parlementariërs verwijst naar een militaire band.

De eerste secretaris van het kabinet, Kiichi Miyazawa, verklaarde dat Suzuki eerder ontevreden was over het tijdstip waarop het commimiqué werd gepubliceerd, dan over de tekst. Miyazawa wees erop dat het niet voor het einde van de bespre^tingen had moeten worden opgesteld.

Japanse regeringsfunctionarissen maakten later bekend dat de premier het ontslag van zijn minister van buitenlandse zaken had aanvaard. Het Japanse dagblad Yomiuri schreef dat Suzuki verwarring had ge-.' schept door een belangrijk aspect van de betrekkingen tussen Japan en de VS te veronachtzamen. Suzuki legde er de nadruk op dat het woord „bondgenootschap" in het communiqué werd gebezigd, de algemene betrekkingen tussen Japan en de VS vertegenwoordigde. Het zou onjuist zijn om het te interpre-, teren als een uitbreiding van de militaire samenwerking tussen Japan en de VS.

Yomiuri gaf hierop als commentaar: „Het is begrijpelijk dat Suzuki de indruk wenst te geven dat Japan tijdens de topconferentie zich niet- heeft verplicht tot nieuwe militaire verantwoor• delijkheden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.