+ Meer informatie

Tuijnman waarschuwt gemeente Den Haag

Rijk betaalt toeslagen niet

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Tuijnman van Verkeer en Waterstaat heeft gisteren de gemeente Den Haag gewaarschuwd voor de financiële gevolgen als Den Haag het rijdend personeel van de HTM alsnog een toeslag geeft.

In een telegram aan burgemeester en wethouders zegt Tuijnman dat hij zich in dat geval niet gebonden acht aan terzake geldende overeenkomsten en dat hij dan ook niet'van plan is hogere exploitatieverliezen voor zijn rekening te nemen. Ook mag de gemeente de toeslagen niet op de begroting opvoeren. De minister heeft het telegram gestuurd naar aanleiding van het besluit van de Haagse gemeenteraad, maandagavond, om gedurende twee maanden aan het rijdend- personeel van de Haagse Tramweg-Maatschappij onder bepaalde voorwaarden een voorschot van 68 gulden per maand uit te keren. Overigens hebben de bonden het besluit van de raad als volstrekt onvoldoende van de hand gewezen.

De vervoersbond CNV ziet nog geen aanleiding om de leden in het streekvervoer net als de HTM-chauffeurs tot acties op te roepen. „Er is in Het streekvervoer nog geen sprake van een CAÖconflict tussen werkgevers en werknemers. We willen eerst op zeer korte termijn overleg met de werkgevers in het streekvervoer. Onze leden, zal worden gevraagd zich in afwachting van dat overleg van elke vorm van actie te onthouden. Later zien we dan wel weer," aldus bestuurder P. van der Heide van de vervoersbond CNV gisteren in Utrecht na afloop van een vergadering met de CNV-kaderleden in streek- en stadsvervoer.

Bij de vervoersbond FNV zal men mogelijk ook besluiten om in het streekvervoer voorlopig niet het actiepad op te gaan. „Wij sluiten niet uit dat we hetzelfde standpunt als de CNV-bond zullen gaan innemen," aldus een woordvoerder van de FNV-vervoersbonden. „Formeeljuridisch is de redenering juist dat er in het streekvervoer geen CAO-conflict is. Dat conflict is er pas als er sprake is van een breuk tussen werkgevers en vakbonden en dat is in het streekvervoer niet. het geval. Het overleg met de werkgevers daar moet nog op garig komen," zo liet de woordvoerder van de FNV-bondën gisteren weten. Vrijdag raadplegen de vervoersbonden FNV hun kaderleden in het streekvervoer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.