+ Meer informatie

Op advies van Luther in de leer bij dr. Mus en dr. Zwaluw

4 minuten leestijd

Op een wijze die zo typerend voor hem is, roept Luther ons op om in de leer te gaan bij dr. Mus en dr. Zwaluw. Gedegen onderwijs is van hen te krijgen als zij predikers zijn van de werken Gods.

De Heere Jezus roept in de Bergrede Zijn hoorders op om te letten op de vogelen des hemels. Ze zaaien niet en ze maaien niet, maar ze worden onderhouden door de hand Gods. Zijt dan niet bezorgd...! De Heere wil waarschuwen voor bezorgdheid. „Wie toch van u kan, met bezorgd te zijn, een el tot zijn lengte toedoen"? Ooit gehoord of gezien dat iemand door bezorgdheid een dag, een uur tot zijn (levens)lengte toedeed? In dit verband denken we ook aan Paulus' woord: „Weest in geen ding bezorgd..."

Ja, ja!
We kennen deze vermaningen uit de Bijbel wel. Misschien siert zo'n tekst, keurig in hout uitgesneden, wel de muur van uw kamer. Maar, eerlijk gezegd, als golven van zorgen en noden ons overspoelen komt zo'n woord ons wel eens wat gemakkelijk voor. Aanziet de vogelen des hemels... Ja, ja! Je moet maar neergebogen worden onder het loodzware gewicht van zorgen en moeiten. Ons dagelijks werk geeft ons soms nog wel wat meer dan alleen het zweet op ons voorhoofd. Eenzaamheid kan zo'n dikke grauwsluier over ons leven leggen en onze taak in het gezin kan maken dat we tegen de nieuwe dag opzien als tegen een berg. We kunnen onnoemelijk veel te stellen hebben met de gezondheid van onszelf of van onze kinderen. De momenten van slapeloosheid worden gerekt tot uren en soms tot nachten. Bedoelt de Heere Jezus dan dat we niet aan al deze dingen mogen denken? Dat niet, maar de dingen kunnen zo gaan overheersen, ons zo in beslag nemen. Ik word een slaaf van mijn zorgen. Ze nemen me almeer in hun ijzeren greep. In de Bergrede wordt gesproken over voedsel, kleding, maar er kan nog zoveel meer zijn.

Onderwijs
Wat is nu het onderwijs van dr. Mus en dr. Zwaluw? Vooral één kerngedachte uit hun onderwijs wil ik doorgeven. Ze ontvangen hun leven van de Schepper van hemel en aarde en worden zo door Hem onderhouden. De Heere Jezus zegt in dat verband ook dat het leven meer is dan het voedsel en het lichaam meer dan de kleding. Waarom zijn die vogels er? God geeft aan hen het leven, Hij wil hun leven. Zorgt Hij dan niet voor het andere? Van wie heb ik het leven? Het is een geschenk van God. Ik kan mezelf nog geen 2 minuten geven. Zal Hij dan niet zorgen voor hetgeen minder is dan het leven? Het is niet zo dat de vogels nu maar rustig op hun tak blijven zitten zonder zich ooit te bewegen. Ik heb te werken, trouw te werken. Nergens zet de Schrift aan tot luiheid en gemakzucht. Ik heb trouw te zijn in mijn taak, maar verder ligt alles in Gods hand. In hun vliegen door de lucht geven de vogels dit onderwijs: kijk eens wie ons verzorgt! Is er bij hem geen overvloed van kracht en wijsheid en weldadigheid?!

Tegen mij
Toegegeven, iemands ziel kan kreunen en kermen onder noden en zorgen. Jakob zegt: al deze dingen zijn tegen mij! En zo kunnen er nog meer bijbelheiligen aangehaald worden. Een zee van ramp kan met haar golven slaan. Nergens leert de Schrift dat de wandel op Gods weg een vrijwaring is tegen zorg en nood. De vogels wijzen op een God Die nog groter is dan ramp en nood. Aanziet de vogels... Het komt u soms voor als een goedkoop recept? Wat zet het scheren van een mus en een zwaluw nu voor zoden aan de dijk tegenover zulke golven van leed en zorg? Het kan goed zijn om te bedenken dat Paulus uitspreekt: weest in geen ding bezorgd... U weet welke weg deze apostel ging in al zijn lijden en verdrukking. En het onderwijs uit de Bergrede wordt gegeven door de grote Profeet en Leraar, de Man van smarten.

Hemelse Vader
Intussen moet u niet over het hoofd zien, dat Christus die vermaning om niet bezorgd te zijn, verbindt aan de oproep om schatten in de hemel te vergaderen. Het heeft dan ook wat te zeggen als Hij spreekt: want uw hemelse Vader weet, dat gij al deze dingen behoeft. Uw hemelse Vader -het kindschap van God mag wel onze eerst zorg zijn. Of niet? Niet zonder reden klinkt in ditzelfde gedeelte de vermaning: zoekt eerst het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid. Dan wordt al het andere toegeworpen! Zo krijgt ook het onderwijs van de vogels zijn juiste plaats en wordt het op de juiste wijze verstaan. Als God in Zijn grondeloze barmhartigheid door Woord en Geest mij Zijn Christus schenkt, zal Hij dan met Hem niet alle dingen schenken? Begrijpt u nu waarom Luther dr. Mus en dr. Zwaluw de (professoren)baret wil opzetten? Wat een onderwijs geven ze!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.