+ Meer informatie

Bestand tegen zeewind en zand

4 minuten leestijd

Elke veertien dagen een stukje over spannende groeisels in de tuin, waarmee je hoopt mensen enthousiast en gelukkig te maken. . . Geschreven vanuit je eigen vruchtbare Betuwse klei, weliswaar geplaagd door vele stormen en kwelwater dat rijkelijk onder de waalbandijk doorkomt, maar dat zijn normale stormen en gewóón water. Wat te doen als je woont aan de kust waar de zilte zeewind waait en zout en zand de tuin in blaast?

Geduld en hoge bomen. ..
Is het eigen terrein groot genoeg en heeft u ook een flinke voorraad geduld, dan is het het verstandigst eerst aan die zijde(n) waar de wind het meeste kwaad doet, een wal die dat zilte geweld opvangt op te werpen en aan te planten, zodat zout en zand de rest van de tuin niet meer bereiken. Het spreekt vanzelf dat dit een flinke poos duurt. Gelukkig zijn er bij de gewassen die zeewind verdragen enkele snel groeiende, die met de kleine voorsprong van de wal in enkele jaren al een aardig hoge wering willen maken.

Helmgras
Het opwerpen van een lichte verhoging (de „wal") helpt om de lage winden tegen te houden: plant er wel helmgras op (dat groeit ook in de duinen!). De wortels helpen het opgeworpen grondje vast te houden. Natuurlijk gebruikt u voor die wal geen puur zand, maar liefst voedzame grond, zodat bomen en struiken goed gevoed snel omhoog schieten.

De snelste groeier die zeewind verdraagt is zeker de zilverpopulier (Populus alba), die kan worden geflankeerd door de ook al zilverbladige duindoorn (Hippophae rhamnoides). Een fijn gewas, dat het zelfs spontaan in de duinen doet, een prima afweer is tegen ongewenste indringers (vele zéér scherpe doorns) en bovendien heeriijke bessen geeft voor gelei.

Voor een kleurtje kan de rode meidoorn (Crataegus paulii) zorgen en voor geur en materiaal voor stroop en jammetjes staan alle soorten vlier paraat (Sambucus). U weet toch dat u van vlierblóemen een heerlijke limonadesiroop kunt maken en van de bessen verrukkelijke jam, gelei en ook siroop?

Roze mutsen
Ook de veel in het wild voorkomende kardinaalsmuts (Euonymus europaeus - zie ook Terdege nummer 2, 1983) is uitstekend bestand tegen zilt geweld en wat u misschien niet verwacht: de teer uitziende pluimen van de tamarisk zitten ook niet met dit probleem. U kunt zowel de purperrood bloeiende Tamarix odessana nemen als de lilaroze bloeiende Tamarix tetandra. (Het purperrood zal mooier zijn in combinatie met de meidoorn, want ze bloeien in dezelfde tijd!)

Wintergroen
Omdat geen enkele conifeer écht bestand is tegen zeewind, is het fijn dat er twee groenblijvende struiken bestaan die dat wel zijn. Heel mooi is de Elaeagnus ebbingei, die ook al zilverig blad heeft en in augustus/september kleine, maar zeer sterk geurende witte bloemetjes maakt. Ook de zomerbloei van de laurierkers (Prunus laurocerasus) is geurend. Het beste kiest u voor de variëteit „van Nes", deze is het meest winterhard.

Laurierkersen kunnen uitstekend tegen schaduw, dus ze kunnen als onderbeplanting worden gebruikt om de zaak goed dicht te krijgen. Zelfs middenin de winter kunt u genieten van bloei in uw zilte-zeewindtuin, want de gewone kornoelje (Comus mas) opent haar aardige gele bloemetjes ook onder die omstandigheden. Hopelijk wil ze ook de eetbare rode bessen maken!

Op de voorgrond. . .
Vóór dit alles kunt u dan nog invullen: Berberis aggregata, met helder groen blad, gele bloemtrosjes en bijna transparant roze besjes; Ribes alpinum met scharlakenrode bessen van juli tot oktober (kan ook tegen zware schaduw en is dus geschikt vooronderbeplanting) en uiteraard de een vorige keer al genoemde Rosa rugosa-soorten. Als extra kunt u het met de Rosa rubiginosa proberen en, als u de moed hebt, met de als bestand tegen zeewind aangeprezen Cupressocyparis leylandii - een gekruiste conifeer die (onder gunstige omstandigheden) tot een meter per jaar groeit.

Hartewensen
Als na enige jaren deze zo dicht mogelijk aangeplante randbeplanting hoog en hecht genoeg is om zout en zand op te vangen, zult u merken dat u in de kern van uw tuin heel wat lang gekoesterde hartewensen kunt aanplanten. . . u hebt dan zélf een ander klimaat voor ze gemaakt!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.