+ Meer informatie

Sowjet-Unie verkoopt deel Ladafabriek

1 minuut leestijd

MOSKOU (RTR) - De SowjetUnie is van plan een belang van 30 procent in de Lada-autofabriek te verkopen aan een buitenlandse gegadigde, waarschijnlijk de Italiaanse Fiat. Dat weet The New York Times te melden.

De Lada is de voortzetting van de Fiat 124, waarvan de produktie begin jaren zestig werd beëindigd. Met behulp van Fiat stampten de Sowjets in TogHatti-stad (het voormalige Stavropol) een autofabriek uit de grond, waar nu 120.000 werknemers jaarlijks ruim 700.000 auto's vervaardigen, voor het merendeel de robuste Lada.

Vorige maand nam de Sowjetregering de Amerikaanse investeringsbank Bear, Stearns & Co in de arm om de gedeeltelijke privatisering te begeleiden. Het wordt de grootste industriële Sowjetonderneming waarin een buitenlands bedrijf een groot rechstreeks belang krijgt. Tot dusverre bleef de privatisering beperkt tot kleine ondernemingen.

In de Sowjet-Unie schat men de waarde van het belang op ruim ƒ 2 miljard. Volgens de verwachtingen krijgt de transactie volgend jaar haar beslag en de tussentijd zal onder meer worden gebruikt om de onderneming een waarde toe te kennen. Dat zal volgens de krant niet eenvoudig zijn omdat de Sowjet-Unie niet veel kaas heeft gegeten van prijsvaststellingen en particulier eigendom.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.