+ Meer informatie

Melkpoeder

2 minuten leestijd

En dan moet de hulp nog op de plaats van bestemming terechtkomen. Kinderkliniek nummer 87 in de Petrozavodskajastraat in Moskou ontving vorige week een kleine 100 ton aan melkpoeder en kindervoeding. Dit is nog maar de tweede zending van de 85.000 ton hulp (575 miljoen gulden) die de EG nog vorige winter voor de Sowjet-Unie vrijmaakte. „Al met al is het een enorme operatie", vertelt Catherine Magnant van de EG-missie in Moskou. „We werken met non-gouvernementele organisaties als Artsen zonder Grenzen, die zeer specifieke ontvangstpunten in heel het land uitzoeken".

Maar de Sowjeteconoom Vladimir Sokolov is sceptisch over de westerse voedselhulp. „Die heeft vorig jaar geen enkel probleem opgelost, maar enkel corruptie, speculatie en psychologische problemen veroorzaakt. De voedselproblematiek is niet een kwestie van produktie^ maar van distributie, opslag en vervoer. Daar wringt de schoen, en daar zou het zwaartepunt van de hulp moeten liggen".

Ook al hebben de EG en westerse landen bijstand op deze gebieden toegezegd, die zal niet op tijd voor de winter komen. Toch is Sokolov opmerkelijk optimistisch over de komende maanden. „De toestand is nu beter dan een jaar geleden, omdat de afgelopen winter een nieuw mechanisme van zelf-organisatie begon op te komen. De leiders van bedrijven en collectieve boerderijen begonnen namelijk onderling horizontale banden te leggen, en niet langer de orders van het centrum af te wachten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.