+ Meer informatie

Schmidt en Mitterrand hoopvol voor toekomst

Vertrouwelijk gesprek in Elysée

2 minuten leestijd

PARIJS — Na een overleg van ruim drie uur in het Elyséepaleis hebben de Franse president Francois Mitterrand en de Westduitse bondskanselier Helmut Schmidt hun vertrouwen uitgesproken dat de nauwe samenwerking tussen Frankrijk en West-Duitsland die onder Mitterrands voorganger Giscard d'Estaing is opgebouwd, zal bijven voortduren.

Alles besproken

Mitterrand zei verder dat in het gesprek met Schmidt alle problemen zijn besproken die zowel Frankrijk als West-Duitsland raken en dat in het bijzonder de betrekkingen tussen de twee landen ter sprake zijn gekomen. economische situatie in de wereld ter sprake gekomen, alsmede de economische problemen tussen Frankrijk en West-Duitsland. Bekend is dat Schmidt zich zorgen maakt over de zware druk op de Franse frank, sinds Mitterrand twee weken geleden door de Franse kiezers als de nieuwe president werd gekozen.

Een hoge Westduitse functionaris verklaarde na het overleg dat de beroering op de internationale wisselmarkt de afgelopen weken, vooral de sterke positie van de dollar en de val van de frank, een belangrijk gespreksonderwerp vormde.

De functionaris verklaarde dat beide leiders de noodzaak benadrukten om het Europese Monetaire Systeem (EMS) intact ie houden en het eens waren over het handhaven van de steun aan de Franse frank in de komende dagen, mocht dit nodig blijken.

Boodschap VS

Schmidt heeft Mitterrand de verzekering gegeven van de Westduitse regering dat de koersen van de frank en de mark binnen de EMS-grenzen zullen blijven. De zware druk op de frank had eerder tot de speculatie geleid dat Parijs een heraanpassing van de frank aan de andere EMS-valuta overwoog. De EMS is in 1978 van start gegaan om de grote fluctuaties tussen de valuta van zeven Europese landen tegen te gaan.

Naar verluidt heeft de Nationale Bank van Frankrijk vorige week tussen de zes en zeven miljard frank besteed om te voorkomen dat de mark hoger steeg dan het binnen de EMS afgesproken plafond. Ook de Bundesbank steunde de Franse valuta, onder meer door vrijdag 200 miljoen frank te kopen.

Schmidt, die in Washington met president Reagan en andere Amerikaanse functionarissen heeft overlegd, bracht

In West-Duitsland zelf is zondag door de politieke tegenstanders van Schmidt scherpe kritiek geleverd op zijn reis naar de Verenigde Staten.

Het zoeken naar de „Yorkshire Ripper" heeft vijf jaar geduurd en er waren steeds meer politiemensen bij betrokken. Dit alleen al is dé Britse belastingbetaler op minstens 4 miljoen pond sterling komen te staan.

De directie van Ford heeft in ruil voor het stopzetten van de staking de eind vorig jaar van kracht geworden „discipline-code" ingetrokken. Krachtens die code werd loon ingehouden van werknemers die meededen aan een wilde staking. De vakbonden hebben van hun kant laten weten ter voorkoming van nieuwe stakingen nauwer met de directie te willen samenwerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.