Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Tomaten passen in heel veel koude en warme gerechten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Tomaten passen in heel veel koude en warme gerechten

3 minuten leestijd Arcering uitzetten

De zomer is de echte tomatentijd, maar eigenlijk zijn deze vruchten het hele jaar door verkrijgbaar. Voor een saus of soep kunnen ook heel goed tomaten uit blik worden gebruikt Tomatenpuree is eveneens handig, tenwijl pakken tomatensap een soep kunnen verrijken.

Tomaten-kervelsoep
1 I bouillon, 500 g vleestomaten
250 g kalfegehakt, peper, zout
1 bosje kervel, 1 eetlepel aardappelmeel
citroensap

Schil de tomaten, nadat u ze even in kokend water hebt gehouden. Laat het vocht eruit lopen en snijd het vruchtvlees in mooie blokjes. Maak het gehakt op smaak met peper en zout Breng de bouillon aan de kook en rol intussen mooie balletjes van het gehakt Kook de balletjes 5 minuten in de bouillon en voeg daarna de tomaten toe. Breng de soep opnieuw aan de kook en hak de kervel fijn. Meng het aardappelmeel aan tot een glad papje en bind de soep. Voeg tot slot de kervel toe en maak de soep op smaak met peper, zout en citroensap naar smaak.

Tomatensla met banaan
4 rijpe tomaten, 2 bananen
sap van 2 citroenen, 2 eetl. gembersiroop
3 eetlepels olie, peper, zout peterselie

Snijd de gewassen tomaten in mooie plakken. Verdeel één banaan In partjes en pureer de andere met de helft van het citroensap, de gembersiroop en 3 eetlepels olie. Maak deze saus op smaak met peper en zout. Besprenkel de plakjes banaan met de rest van het sap. Meng de tomaten met de banaan en de saus. Gameer met een toef peterselie.

Tomaten gevuld met tonijn
4 grote, stevige, liefst ronde tomaten
peper, 1 blikje tonijn in olie
2 augurken, 1/4 rode paprika, selderijblad

Was de tomaten en snijd de kapjes eraf. Hol de vruchten voorzichtig uit en bestrooi de binnenkant met peper Laat de tonijn uitlekken, bewaar de olie. Verdeel de vis in niet te fijne stukken. Hak de augurken klein en snijd de paprika in zeer kleine blokjes. Meng de groenten met de vis en schep er ook 1 eetlepel kleingehakt selderijblad door, voeg eventueel weer een beetje olie toe. Vul de tomaten met tonijnmengsel en geef ze als voorgerecht Gebruikt u kleinere tomaten, dan is dit gerecht ook uitstekend geschikt voor een buffet.

Goulash
600 g lichtdoorregen mnderiappen, in grove stukken gesneden
4 uien, 60 g boter of margarine
1 theel. paprikapoeder, 1 blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree, 2 teentjes knoflook
komijn, 6 peperkorrels, schil van 1/4 citroen
1 theelepel oregano

Snipper de uien en fmit ze goudbmin in de hete boter Voeg het vlees toe en laat dat aan alle kanten bruin worden. Voeg paprikapoeder, gepelde tomaten, tomatenpuree, geperst knoflooK een snufle komijn, peperkorrels, de citroenschil en oregano toe. Breng het geheel aan de kook en laat het gerecht ten minste 1 1/2 uur zachtjes parttelen in een gesloten pan. Schep de massa nu en dan even door Smaakt heerlijk met gekookte rijst.

Tomatentaart
5 plakjes diepvries-bladerdeeg
4 niet te grote, stevige tomaten
2 eieren, 5 eetl. koffieroom, 1 eetl. bloem
2 eetl. fijngeknipt bieslook, peper, zout

Laat het bladerdeeg ontdooien en bekleed een vorm met een doorsnede van 20 cm met het deeg. Ontvel de tomaten, nadat u ze even in kokend water hebt gehouden, en halveer ze. Leg ze met de bolle kant naar boven in de vorm. Klop de eieren los met koffieroom, bloem, bieslook en peper en zout Schenk dit mengsel in de vorm en schuif hem laag in een voorverwarmde hete oven (200°C). Bak de tomatentaart gaar en goudbruin in 30 tot 40 minuten. Serveer haar warm of koud.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 april 1996

Terdege | 96 Pagina's

Tomaten passen in heel veel koude en warme gerechten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 april 1996

Terdege | 96 Pagina's