+ Meer informatie

ZES DAGEN…

3 minuten leestijd

In de tien geboden wordt o.a. aandacht gegeven aan het werkritme, zoals de Here ons dat heeft gegeven. Gegeven; dat is nog wat meer dan geboden. Het is immers een gave om te mogen afzien van werk op één dag van de week? Wie zou dat niet op z’n waarde schatten? In de maatschappij zijn de meesten die ene dag allang voorbij. Men leeft bij het werkritme van vijf dagen in de week (eventueel met onregelmatige werktijden, die dan weer compensatie opleveren). Toch zijn er nog wel degelijk beroepsgroepen waarin men zeker zes dagen per week werkt. Vrije ondernemers, kleine zelfstandigen… Onder zesdaagse werkers zijn de predikanten. Ik denk tenminste niet dat er collega’s zijn die hun wekelijkse werk in vijf dagen kunnen afdoen. Gemeten aan Gods norm hoeft dat ook niet. Maar… we kunnen het ook te gek maken. Op kerkvisitatie informeren we namens de classis altijd naar de welstand van de predikant én van zijn gezin. Zelf vraag ik dan ook altijd op welke dag de dominee vrij heeft. Te vaak gebeurt het dat de kerkenraad daarop, enigszins verlegen antwoordt: dat weten wij niet. Dan vragen wij het aan de collega, wanneer hij weer is binnengeroepen, en… soms weet hij het zelf óók niet!

Het classicale advies daarop laat zich raden.

Heilzaam

Het is goed dat predikanten een hoog arbeidsethos hebben. Uitdrukkelijk moet daar een kanttekening bij geplaatst worden: zij staan net zoals iedere andere christen onder Gods gebod, en niet daarboven. Hoe zou je Gods geboden als heilzaam kunnen aanprijzen, wanneer je zelf je niet aan één van die heilzame regels houdt? Het is ook overmoedig: er van uitgaan dat je meer aan kunt dan andere mensen, dat je die ene dag van rust niet zo nodig hebt, dat God jou wel extra energie zal geven (of denken we niet eens zo ver door?). Natuurlijk (om tegenwerpingen te voorkomen) is het predikantswerk niet altijd in de gewone agenda in te passen; natuurlijk kan er op die vrije dag toch een begrafenis geleid moeten worden. Maar dat is geen reden om het vierde gebod dan maar als regel buiten werking te stellen voor jezelf!

Soms hoort men: ik kom echt niet klaar met mijn werk in zes dagen. Maar met alle respect: dat kan geen argument zijn. We hebben het uiteindelijk niet over een ménselijke regel, maar over een door God gegeven orde. Willen predikanten doorgeven, dan zullen ze ook de tijd moeten nemen om te ontvangen (Deut. 5) en op adem te komen (Ex. 20). Dat is hen door God zelf gegund, en je moet je wel tien keer bedenken voordat je dat geschenk (al of niet bewust) weigert. Kerkenraden die merken dat hun predikant het werk in zes dagen niet af krijgt, dienen dan te beseffen dat de concrete last van wat in de beroepsbrief is genoemd aan taken, blijkbaar boven Gods regel uitgaat. En dan past daar een verlichting van taken bij. En misschien… kan er ook nog wel iets gedaan worden aan efficiëntie in het werk. Goed voor jezelf én… voor je gezin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.