+ Meer informatie

Kleurstoffen

2 minuten leestijd

Zo staan we er bijvoorbeeld maar zelden bij stil dat cola, sinaasappel-, citroenlimonade en dergelijke een behoorlijke dosis suiker bevatten. En het kleinste kind in ons midden weet wat daar de gevolgen van kunnen zijn; zwaarlijvigheid en gaatjes in de tanden. Maar er is meer: de bruine, de gele, oranje of rode kleur die de limonades hebben, worden bepaald niet door het sap van de desbetreffende vruchten"veroorzaakt. Nee, het zijn kwalijke kleurstoffen die de fabrikant er aan heeft toegevoegd.

Heel belangrijk is het, zo waarschuwt „Test-Aankoop", om de diverse aanduidingen te onderscheiden. Staat er op het etiket „Limonade" zonder meer, d^n mag men alle hoop op de aanwezigheid van het sap van vruchten laten varen. Bij limonade met vriichtenéxtract (bij ons heet dat gewoon sinas of gazeuse) wordt het beter.

De drank bevat dan iets van de vrucht; dat hoeft niet noodzakelijkerwijs het sap te zijn, ook de schil kan daarvoor gebruikt worden. „De beste limonades bevatten slechts tien tot zestien procent sap. Dat betekent dat een grote fles met tien glazen limonade maar één tot 1,6 glas vruchtesap bevat, vermengd met 8,5 of 9 glazen water, met suiker en kleurstoffen. „Nochtans", aldus onze Belgische onderzoekers, „kan men op de fles lezen: Limonade met vruchtenextract."

De Belgische kinderen worden ernstig opgeroepen tot een boycot wanneer dat nodig is: „Om te verhinderen dat de fabrikanten nog kunstmatiger kleurstoffen gebruiken, dient men hen te laten verstaan dat men hun prbdukt niet koopt voor zijn mooie kleur maar voor zijn kwaliteit. Het beste middel om dit aan de fabrikanten duidelijk te maken bestaat er in geen gekleurde produkten meer te kopen." .. ,^ . . .-.

Dat het met cola-dranken extra goed oppassen geblazen is hoeft geen nadere uitleg. Behalve cafeïne („dat de mensen zenuwachtig rngakt en ze belet te slapen") zit er nog meer rommel in: fosforzuur, dat wanneer het in grote hoeveelheden genuttigd wordt, nadelig kan zijn voor beenderen en gebit. Vooral dus voor kinderen geen aanbevelenswaardige drank, alhoewel ook volwassenen zich er beter van kunnen onthouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.