+ Meer informatie

Zending in spanning tussen duif en havik

Verkondiging „vernietigde" ook cultuur

2 minuten leestijd

KAMPEN — De christelijke zending was een havik voor de cultuur op Soemba, maar als boodschapster van het Evangelie ook een duif op de schouder van Columbus. Dat zei prof. dr. P. N. Holtrop vanmiddag in Kampen tijdens de 137e Dies Natalis van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken in Nederland.

De Kamper hoogleraar stelde dat het weinig moeite kost om een bloemlezing samen te stellen met negatieve uitspraken over het cultuurvernietigend effect, „bedoeld en onbedoeld", van zendings- en missiearbeid. In zijn lezing vroeg hij zich af of dit negatief oordeel over de zending ook opgaat voor de gereformeerde zending op Soemba. "Columbus of columba (duif)" noemde hij zijn bijdrage.

Antithese

De eerste gereformeerde zendelingen op Soemba gingen uit van de principiële antithese tussen de christelijke religie en de godsdienst der heidenen, maar verschilden in hun waardering van de Soembanese adat. Voor de een gold dat bepaalde trekken in het volksleven op grond van Gods algemene genade niet behoeven te worden afgebroken. Anderen, zoals de zendeling Krijger, benadrukten dat de zending volsterkt afwijzend moet zijn tegen heel de „heidensche sociale adatreligie".

Holtrop: „De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat de zending welbewust een aanval inzette op wat zij als het hart van de Soembanese cuhuur beschouwde en er op zijn minst rekening mee hield dat de cultuur van de Soembanese mens er ingrijpend door zou veranderen". De Kamper hoogleraar vindt dat déze houding geschiedenis is geworden en dat het de westerse kerk „vergeven zal zijn". „Na vijftig jaar krijgen de woorden van de dichter J. C. Schagen een nieuwe betekenis: Soms schudt het gebladerte / dan is er iets gaande daar / een duif vliegt over", zo besloot hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.