+ Meer informatie

Schilder vervalst spaarbankboekje

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De officier van justitie bij de rechtbank in Den Haag heeft dinsdag t^en de 18-jarige Haa'gse schilder G. R. J. een jaar en negen maanden cel met aftrel^ geëist wegens valsheid in geschrifte en gebruik maken daarvan. De man had spaarbankboekjes vervalst. Wegens ilegaal wapenbezit hoorde de schilder drie maanden eisen, waarvan een voorwaardelijk.

In de periode november van het vorig jaar tot mei van dit jaar heeft verdachte kans gezien de rijkspostBpaarbank voor ongeveer 250.000 gulden te benadelen door vervalsen van spaarbankboekjes. Een en ander werd ingezet door inbraak in het postkantoor te De Lier waar poststempels werden gestolen waarmee data werden gewijzigd. Na een kleine inlage op het spaarbankboekje werden de bedragen vervalst.

In een groot aantal plaatsen van ons land, waaronder Den Haag en Amsterdam werden dan gelden geïncasseerd, meestal bedragen rond de 7.500 gulden. In totaal zou dat volgens verdachte ƒ 250.000 hebben opgeleverd, waarvan hij zelf circa 100.000 gulden incasseerde en de overige bedragen naar medewerkers ging, die het geld hadden geïnd bij de spaarbanken. J. had verscheidene van hen van een vuurwapen voorzien voor het geval er iets mis zou gaan in het postkantoor, aldus zijn verklaring. Een aantal van zijn helpers is reeds eerder door de rechtbank veroordeeld.

De officier van justitie beschouwt de schilder als de leidende figuur in het complot. Omdat verdachte pas in december j.l. de rechtelijke meerderjarige leeftijd van 18 jaar bereikte, had de officier volstaan met alleen feilen door hem na die datum gepleegd ten laste te leggen, omdat hij anders ook voor de kinderrechter had moeten verschijnen.

De rechtbank zal 28 augustus vonnis wijzen. ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.