+ Meer informatie

Tv-dominee VS haalt fel uit naar islam

Robertson: Moslims erger dan nazi's

2 minuten leestijd

WASHINGTON - "Adolf Hitler was slecht, maar wat de moslims de Joden aandoen is nog slechter." Met onder meer deze uitspraak heeft de populaire Amerikaanse televisiedominee Pat Robertson scherpe kritiek uitgelokt.

Robertson deed zijn uitlatingen maandag in een programma van Christian Broadcasting Network, een televisiestation dat uitzendingen verzorgt in ruim 180 landen. Moslims, aldus de predikant, zijn erop gericht de Joden te vernietigen. "Ik hoop dat de Joden in Amerika wakker zullen worden, hun ogen openen en lezen wat er over hen wordt gezegd. Deze mensen willen de Joden vernietigen. Ze zijn erger dan de nazi's."

Zowel islamitische als Joodse organisaties hebben Robertsons uitspraken veroordeeld. Volgens de predikant hebben zijn critici de situatie echter niet werkelijk begrepen.

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen (CAIR) betitelde de uitlatingen van Robertson gisteren als "leugens, verdraaiingen en ultiem fanatisme. Een blamage voor iemand die claimt man van het volk te zijn", zei CAIR-woordvoerder Hassan. "Robertson is bezig de spanningen en mogelijk het geweld tussen de verschillende groepen te vergroten in plaats van het zaad van de vrede te zaaien. Passages uit de koran heeft hij op een misleidende manier uitgelegd."

Al jaren zorgen Robertson en zijn Amerikaanse collega's ds. Jerry Falwell en ds. Franklin Graham regelmatig voor publieke opwinding door hun ongezouten uitspraken over de islam en andere kwesties, waaronder homoseksualiteit.

Zo wekte Robertson in februari de woede van veel moslims toen hij verklaarde dat de islam "een gewelddadige religie" is, die "neigt tot dominantie en destructie."

Eerder meldde Franklin Graham zijn kijkers dat de islam "een verderfelijke religie" is. En vorige maand noemde Jerry Falwell de profeet Mohammed "een terrorist", een uitspraak waarvoor hij later zijn verontschuldiging aanboo d.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.