+ Meer informatie

Gift voor anti-racisme Wereldraad welbesteed

DIAKONAAL BUREAU GEREF. KERKEN

3 minuten leestijd

Eén van de vragen die het Algemeen Diakonaal Bureau geregeld bereiken na het Gereformeerde Synodebesluit tot ondersteuning van het Programma ter bestrijding van het racisme van de Wereldraad van Kerken is wel of de Wereldraad werkelijk weet wat er met het geld en de andere steun aan de bevrijdingsbewegingen in Afrika gebeurt.
Aldus een persbericht van die zijde. De Wereldraad heeft namelijk geen controle op de besteding. Ze heeft alleen haar vertrouwen uitgesproken dat de steun slechts zal worden gebruikt voor humanitaire en sociale programma's.
Het Algemeen Diakonaal Bureau meent nu een afdoende antwoord gevonden te hebben, waarmee ieder tevreden gesteld worden. Men zegt in het persbericht:
Uit een reisverslag van Helmut Reuschle van de afdeling Werelddiakonaat van de Wereldraad blijkt dat dit vertrouwen niet is beschaamd. Helmut Reuschle bezocht gedurende vier weken bevrijdingsbewegingen in Mozambique, Angola en Guinee-Bissau.

PRIORITEITEN
De heer Reuschle maakte zijn reis om met de bevrijdingsbewegingen te bespreken welke prioriteiten zij zagen in hun sociale werk. Reeds drie jaar lang steunt de afdeling Werelddiakonaat via de bevrijdingsbewegingen de vele mensen in deze gebieden die in nood verkeren als gevolg van de strijd daar. Dit is noodhulp, net zoals die ook in andere landen, zoals bijvoorbeeld in Ethiopië en de Sahellanden gegeven wordt.
Maar er is meer. Het gaat de bevrijdingsbewegingen niet alleen om bevrijding van het koloniale juk, het gaat om een nieuwe kwaliteit van leven. Daarom is de militaire strijd slechts een onderdeel van hun strijd en zijn allerlei sociale programma's een integrerend bestanddeel van de opzet de bevrijdingsbewegingen.
Naast de noodhulp worden deze sociale programma's door de Wereldraad gesteund. Er zijn programma's ter bestrijding van analphabetisme, er zijn scholen, er wordt gewerkt aan een nieuwe bewustwording van eigenwaarde en eigen mogelijkheden. Het viel de heer Reuschle op dat bij dit soort programma's niet getracht wordt haat op te wekken tegen de blanken, maar eerder gestreefd wordt naar een positieve houding ten aanzien van wat vrijheid betekent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.