+ Meer informatie

Tuin Thuistips

4 minuten leestijd

Potpourri uit eigen tuin

Gedroogde mengsels van allerlei geurige bloemen kom je op vele plekjes
tegen. In het toilet, de slaapkamer of gewoon als sier in de woonkamer in een schaal of pot. Leuk om te zien en lekker om te ruiken. Zo'n potpourri is natuurlijk heel gemakkelijk zelf te maken. Oogst de geurende bloemen op het moment dat ze bloeien, droog ze op een koele, droge, beschaduwde plek en bewaar ze in een donkere, afgesloten pot of blik (In het licht verkleuren de bloemen gemakkelijk en in een niet-gesloten bus of pot vervliegt een deel van de geur.) Aan het eind van het seizoen kunt u zelf allerlei mengsels samenstellen. Leuk voor u zelf, maar natuurlijk ook heel leuk als cadeautje! Sommige geuren zijn ook als olie of essence te koop. Niet zo natuurlijk, maar wel de oplossing als u uw potpourri nog niet wilt weggooien ten/vijl de geur verdwenen is. Uit eigen tuin zijn onder andere bruikbaar: geurende rozen, jasmijn, kamperfoelie, monarda of bergamotplant, muntsoorten, kruiden, geurende (citroen-) geraniums, citroenkruid en verder alles waarvan de geur u aanstaat. Dat kan zelfs de warme zomergeur van gedroogd gras zijn!

Peterselie
Peterselie- en selderijplanten die u bij de groenteman koopt, hebben soms een deel van hun wortels. Zeker als de planten vers zijn is het de moeite waard om wat plantjes zelf verder te kweken. Zet ze in een pot of in de moestuin en geef in het begin regelmatig water Bloemstengels kunt u het beste verwijderen, omdat dat ten koste gaat van de bladgroei.

Hortensia met spijkerwater
De hortensia is een ouderwetse plant die vroeger vaak in boerentuinen geplant werd. Nu worden ze vaker als kamerplant verkocht. Overigens kan die kamerhortensia uitstekend buiten in de tuin geplant worden, want het is feitelijk de tuinvorm die het in huis ook aardig blijkt te kunnen doen! Wanneer u een blauwbloemige plant heeft, dan verdwijnt die kleur in de tuin na verloop van tijd en het eindresultaat is meestal een struik met bleekroze (maar fraaie) bloemen. U kunt dat voorkomen door af en toe een scheut spijkenA/ater bij de plant te gieten. Spijkerwater "maakt" u als volgt. Neem een flink conservenblik, doe er wat grote spijkers in en vul het blik met water Na een paar dagen gaan de spijkers roesten en om dat roestwater gaat het.

Schraper
Voetschrapers zijn handig om de ergste modder van uw laarzen of klompen te schrapen. Ze zijn te koop in de vorm van een egel: op zijn rug heeft het dier een borstel. Leuk om te zien, maar niet zo bruikbaar. Er zijn ook fraaie voetschrapers van metaal (vaak gietijzer) te koop, die in de grond geplaatst
moeten worden. Ze staan daardoor veel steviger. Denkt u erom dat u niet te hard met een hamer erop slaat: gietijzer is breekbaar. In plaats van een hamer met een metalen kop kunt u beter een rubber hamer gebruiken. In plaats van een voetschraper kunt u natuurlijk gewoon kiezen voor een "mat" van metaal of een combinatie met zo'n decoratieve schraper.

Moeras met muggen
Als u bij uw vijver een moerasje gemaakt heeft met ondiep water, dan kunnen muggen dat water gebruiken voor het afzetten van hun eitjes. Als dat ondiepe water bereikbaar is voor vissen, zorgen die ervoor dat een deel opgegeten wordt. Ook andere dieren eten de eitjes of de larven die uit de eitjes komen, maar natuurlijk blijven er altijd wat larven in leven. Die larve verandert in een mug en die mug verandert in een bloedvlekje op de muur in uw slaapkamer. Overigens zoeken alleen de wijfjes de mens op. Is dit een reden om geen moerasje te maken? Natuurlijk niet, het gaat maar om het weetje!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.