+ Meer informatie

Sowjetvredesplan in Amerika als onaanvaardbaar bestempeld

Irak gaat akkoord met Gorbatsjovs voorstellen

4 minuten leestijd

MOSKOU (RTR) - In Washington is vanochtend het Sowjetvredesplan bestempeld als onaanvaardbaar. Bagdad reageerde kort daarvoor positief op het Russische voorstel dat een einde moet maken aan de Golfoorlog en dat voorziet in de Iraakse terugtrekking uit Koeweit.

De Iraakse minister van buitenlandse zaken, Tareq Aziz, arriveerde gisteravond in Moskou om de Iraakse reactie te geven op het vredesinitiatief van Sowjetleider Michail Gorbatsjov. Gorbatsjovs woordvoerder Vitali Ignatenko noemde na de ontmoeting van Gorbatsjov met Aziz de reactie van Irak op het plan „positief". Het vredesplan beoogt een staakt-het-vuren, waarna vervolgens de terugtrekking van de Iraakse troepen uit Koeweit moet beginnen, aldus Ignatenko. Het is onduidelijk of de troepenterugtrekking direct op de dag na het ingaan van het bestand moet ingaan of op de tweede dag erna.

Gorbatsjov telefoneerde persoonlijk met de Amerikaanse president, George Bush, om hem het resultaat van de besprekingen met Aziz mee te delen, aldus de woordvoerder. Twee uur na de bekendmaking maakte Washington bekend dat het ernstige bewaren had tegen een aantal punten van het plan, maar tegen welke werd niet gezegd.

Washington zei verder het plan te zullen bestuderen en zijn bondgenoten te raadplegen. Bush had al eerder laten weten dat het voorstel van Moskou op een aantal punten ernstig tekortschiet. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris noemde het plan „duidelijk onaanvaardbaar".

Acht-punten-plan

Het onderhoud van Gorbatsjov met de Iraakse minister duurde twee uur en twintig minuten. „Na vergelijking van eikaars posities, kwamen beide partijen tot de conclusie dat het mogelijk was een uitweg te vinden uit het militaire conflict in de Golf", aldus Ignatenko over de besprekingen in Moskou. Volgens hem zou vrede bereikt kunnen worden op basis van een plan van de volgende acht punten:
• Irak verklaart zijn troepen geheel en onvoorwaardelijk te zullen terugtrekken uit Koeweit.
• De terugtrekking begint op de eerste of tweede dag na het staken van de vijandelijkheden.
• Voor de terugtrekking van de troepen wordt een tijdschema opgesteld. (Een tijdsduur werd hierbij echter niet genoemd)
• Nadat twee derde van de Iraakse troepen uit Koeweit is teruggetrokken, moeten de economische sancties van de VN-Veiligheidsraad worden opgeheven.
• Als de terugtrekking is voltooid, moeten alle resoluties worden opgeheven, omdat de reden van hun inwerkingtreding (de verovering van Koeweit) is verdwenen.
• Direct na het staakt-het-vuren zullen alle krijgsgevangenen worden vrijgelaten.
• Landen die niet direct betrokken zijn bij het conflict, moeten onder auspiciën van de Veiligheidsraad toezien op de terugtrekking.
• Aan de uitwerking van bijzonderheden wordt nog verder gewerkt. De uiteindelijke uitkomst zal vrijdag 22 februari bekend worden gemaakt aan de leden van de Veiligheidsraad.

Reacties

De Britse premier, John Major, heeft het door Irak aanvaarde Sowjetvredesplan gisteren verworpen als zijnde „niet goed genoeg". In een eerste korte reactie zei hij tegen verslaggevers dat het plan „zeker een verbetering" betekent in vergelijking met hetgeen Irak eerder had aangeboden, maar nog altijd niet ver genoeg reikt. Major zei voorts dat hij met zijn ministers de details van het plan uitvoerig zou gaan bestuderen.

Frankrijk is van mening dat Irak met het aanvaarden van het Sowjetvoorstel voor beëindiging van de Golfoorlog „een stap in de goede richting" heeft gezet. Er is nu hoop op een vreedzame oplossing van het Golfconflict, zei de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, vrijdag in een eerste reactie.

In Israël is ook uiterst sceptisch gereageerd op het Iraakse aanbod zich terug te trekken uit Koeweit. Regeringswoordvoerder Yossi Olmert zei er niet meer in te zien dan een nieuwe zet van de Iraakse leider, Saddam Hoessein. „Wat ons betreft, is er niets nieuws onder de zon. Het lijkt een zet van Saddam om tijd te winnen", aldus de woordvoerder.

Toespraak Saddam

Saddam Hoessein verklaarde gistermiddag nog dat zijn land zal doorvechten tot de eindoverwinning. „De moeder van alle veldslagen zal ons gevecht om de overwinning en het martelaarschap zijn. Zij willen dat wij ons overgeven, maar dit zal uiteraard een teleurstelling voor hen worden", zei Saddam.

Kort voor het begin van zijn toespraak van 35 minuten schoot Irak twee Scud-raketten af op een Saoedische garnizoensplaats, die werden onderschept door Patriot-raketten, maar sloegen ook opnieuw geallieerde bommen in in Bagdad. Terwijl hij zijn rede afsloot met de traditionele lofprijzing „Allah is groot", begonnen de sirenes van het luchtalarm opnieuw te loeien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.