+ Meer informatie

$trijd in Libanon breidt zich uit

onderhandelingen mislukt

2 minuten leestijd

BEIROET — De gevechten tussen de uit Syrische militairen staande Arabische vredesmacht en de militie van de christelijI falangisten hebben zich dinsdag van Beiroet en Zahle uitgeeid tot andere plaatsen in Libanon.

Onderhandelingen tussen de Syriie minister van buitenlandse zaken, '^elhalim Chaddam en de Libanese ''^ent Eiias Sarkis brachten geen !-f «tering in de toestand. Het over; van Chaddam werd onder andere gewoond door de Libanese premier efik Wazza en de bevelhebber van Arabische vredesmacht. Chaddam igeerde fel op de waarschuwing van Amerikaanse minister van buitenidse zaken, Alexander Haig, dat de riërs hun aanvallen op de door Linese christenen bewoonde gebieden )eten staken. De Syrische minister :1de de door Israël gesteunde chrisijke militie verantwoordelijk voor schendingen van de tussen Syrië en Libanese regering gesloten akkoorn. In dit verband zei Chaddam: laig moet er maar eens aan denken eveel schade Amerikaanse wapens banon en de Arabische wereld nebn berokkend. Haig moet zich beist zijn van de resultaten van de •erikaanse steun aan Israël". Inmiddels heeft de Emir van Koeit aangeboden te bemiddelen bij de :standkoming van een doeltreffend stand. Hij telefoneerde dinsdag met rkis en diens Syrische ambtgenoot ifez el-Assad.

Standpunten onverenigbaar
Oe standpunten van Syrië en Libatl waren dinsdag nog onverenigbaar, mascus verlangt de militaire controle over het gehele gebied van Bekaa, met inbegrip van de belegerde stad Zahle dat een bolwerk vormt van de christelijke militie. Sjrië vindt de concentratie van christelijke militairen in dat gebied een bedreiging voor zijn veiligheid.

De uitspraak van Haig ontmoette behalve van Syrische zijde ook veel kritiek van de kant van linkse groeperingen en militante Mohammedaanse organisaties in Libanon, alsmede van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.