+ Meer informatie

CVSE start Centrum Conflictvoorkoming

Top markeert nieuw veiligheidsdenken

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De staats- en regeringsleiders van de 34 landen van de Conferentie voor Veiligheid en samenwerking in Europa (CVSE) zullen tijdens hun topconferentie van 19-21 november in Parijs besluiten een mechanisme voor geregeld politiek overleg in het leven te roepen. Andere nieuwe CVSE-voorzieningen zijn de oprichting van een Centrum voor Conflictvoorkoming en een reeks nieuwe vertrouwen- en veiligheidsbevorderende maatregelen.

Volgens minister Van den Broek gaat hiermee een geheel nieuwe fase in de naoorlogse geschiedenis in, zo gaf hij vandaag aan in een toespraak voor een bijeenkomst van het Nederlands Helsinki Comité.

In de CVSE nemen alle Europese landen minus Albanië plus de Verenigde Staten en Canada deel. Het nieuwe politieke consultatiemechanisme is volgens Van den Broek de belangrijkste vernieuwing waartoe op de Parijse top zal worden besloten. Het houdt in dat een Raad van Ministers twee keer per jaar bijeenkomt voor overleg.

De CVSE-raad zal tot taak krijgen de ontwikkelingen te bespreken die de veiligheid in Europa raken. De raad kan daarmee volgens de minister ook aan crisisbeheersing of crisisvoorkoming doen. Daarom wil Van den Broek ook de mogelijkheid van spoedbijeenkomsten openen.

Centrum

Het nieuwe Centrum voor Conflictvoorkoming moet het knooppunt worden bij de uitvoering van bestaande en nieuwe vertrouwenbevorderende maatregelen. Een van de nieuwe maatregelen is die met betrekking tot ongewone militaire activiteiten. Op grond hiervan kan een CVSE-land dat zich zorgen maakt over een ongewone militaire activiteit in een ander land informatie vragen en een spoedbijeenkomst beleggen van het Centrum voor Conflictvoorkoming. Van den Broek wil daarnaast dat er een communicatienetwerk komt tussen CVSE-landen en nadere afspraken over vreedzame geschillenregeling.

Het beeld van de nieuwe Europese architectuur, waarin instellingen als CVSE, EG, NAVO en Raad van Europa een plaats moeten krijgen, schetst de bewindsman als een „dakpannenmodel": elke dakpan beschermt een stukje dak, waarbij ze elkaar steeds een beetje overlappen en op elkaar steunen. Zo zullen CVSE en NAVO elkaar op veiligheidsgebied aanvullen, aldus de bewindsman.

Zie ook pag. 15: "Politieke kaart Europa ligt in Parijs op tekentafel CVSE-top"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.