+ Meer informatie

Kennissen hebben we genoeg, maar echte vrienden zijn schaars

4 minuten leestijd

Hebt u vrienden? Of hebt u alleen maar kennissen? Kennissen zijn mensen die u met plezier op de hoogte houdt van uw eigen wel en wee. U stuurt geboortekaartjes en nieuwjaarsgroeten. U ontvangt die ook van hen. Eens in het jaar zoekt u hen op. U gaat na de visite weg met de mededeling:
„De volgende keer zijn jullie aan de beurt om bij ons te komen!" Als u hulp nodig hebt bij de verhuizing, durft u aan goede kennissen nog wel te vragen om mee te werken.
Veel mensen hebben onder hun collega's, medekerkgangers, buurtbewoners en dergelijke, behoorlijk wat kennissen. Met vrienden ligt de zaak iets anders. Er zijn mensen die makkelijk praten over hun vele vrienden. Geloof hen niet. Ze bedoelen hun kennissen. Vrienden (vriendinnen) zijn er namelijk niet in veelvoud. Niemand kan bovendien zijn liefde, aandacht en tijd over veel vrienden verdelen. Een mens heeft ten hoogste enige vrienden, meestal slechts één of twee.
Wat is vriendschap? Dat is deels te achterhalen door te kijken naar het woord "vriend". Dat is eigenlijk "vrieënd" en dat is niets anders dan het woord "vrijend" en komt dus van "vrijen." "Vrijen" wordt door veel mensen speciaal gebruikt als uitdrukking voor het beoefenen van lichamelijke intimiteit. Dat was oorspronkelijk niet zo. Vrijen was gewoon een woord voor liefhebben of beminnen. Van liefhebben is slechts sprake in een vertrouwensrelatie. Mensen die u vaag kent, hebt u niet lief Alleen mensen die u van hart tot hart kent en vertrouwt, hebt u lief Dat zijn uw naaste familieleden en vrienden. Zij zijn u dierbaar.
Vriendschap vertoont belangrijke overeenkomsten met een liefdesrelatie. Eén van de mooiste voorbeelden daarvan in de Bijbel is de relatie tussen David enjonathan. Hun vriendschap komt uit het hart en is dan ook bestand tegen zware beproevingen. Ze gaat zelfs over de grens van de dood heen. Wat zijn zoal kenmerken van vriendschap die we ook in een liefdesrelatie vinden?
* Bij vriendschap komt het vertrouwen van twee kanten. U geeft in een vriendschap vertrouwen en u ontvangt het. Vrienden hoeven daarom geen toneel voor elkaar te spelen. Ze hebben geen (on)plezierige geheimen voor elkaar.
* Vrienden leven oprecht met elkaar mee in vooren tegenspoed. Van uw vriend hoeft u niet te vrezen dat hij jaloers op u is. Uw vriend is blij met uw voorspoed en verdrietig over uw tegenslag. Aan de moeilijkheden van de ander beleven vrienden geen heimelijk genoegen. Daarom roddelen vrienden niet over elkaar. " Vrienden kunnen elkaar de waarheid zeggen. Ze accepteren ook wat de ander tot hen spreekt. Daarover worden ze niet boos, ook al zijn ze het niet altijd met elkaar eens. Vrienden zijn in elk geval bereid om eikaars kritische vragen serieus te nemen.
* Vrienden zien in elkaar een trouwe helper, op wie ze te allen tij de kunnen terugvallen. Ze helpen elkaar graag en worden graag door elkaar geholpen. Ze hebben geen moeite om elkaar voor die hulp te vragen. Ze weten op een gepaste wijze die hulp te waarderen, zonder haar altijd te betalen. "
* Vrienden laten elkaar vrij. Ze bevelen of dwingen elkaar niet. Ze geven elkaar de ruimte om zichzelf te zijn en zichzelf te ontwikkelen. Als u uw vriend toch tot iets dwingt, is hij geen doel meer, maar middel voor uw eigen belang.
Dat laatste is een belangrijk kenmerk van vriendschap. Een echte vriend is iemand met wie u graag optrekt, niet als middel, maar als doel. Als u met iemand optrekt om iets te bereiken voor uw eigen belang, gebruikt u de ander als middel. U hebt dan een vriend om van zijn geld te genieten, of om eigen eenzaamheid op te lossen, of om op een makkelijke manier op vakantie te gaan. Dat kan tijdelijk best gezellig zijn, maar is geen echte vriendschap. De vriendschap gaat over als u die vriend niet meer nodig hebt, omdat de doelen bereikt zijn. Een echte vriend is geen middel in eigen belang, maar doel op zichzelf U trekt gewoon graag met hem op, u praat graag met hem. U gaat niet op visite, maar "waait bij hem aan", zo dikwijls als het maar kan. Tot uw verdriet is dat te weinig. In uw vriendschap zoekt u niet uzelf, maar de ander. Waarom? Omdat u van uw vrienden houdt.
P.S. Ik krijg zoveel reacties op deze rubriek, dat ik enige afspraken met u wil maken.
1. Reageert u alstublieft niet telefonisch, maar schriftelijk.
2. Uw brieven lees ik aandachtig maar beantwoord ik niet (meer).
Daarvoor krijg ik er te veel. Ik verwacht dat u deze regels respecteert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.