+ Meer informatie

Grote en Kleine, twee dikke Urker vrienden

Avonturen op zee lopen lang niet altijd goed af

3 minuten leestijd

mens". Archieffoto RD waard om dit boekje aan te schaffen, te lezen en vooral na te denken over de waardevolle inhoud. Grote en Kleine (voor het gemak zo genoemd omdat ze dezelfde naam dragen) zijn dikke Urker vrienden. Samen beleven ze van alles op zee. Spannende avonturen, die niet altijd goed aflopen. Toch maken ze ook mooie dingen mee. Het meest bijzondere is het geheim tussen hen en de Heere. Tjeerd Hoekstra geeft in zijn boek een beschrijving van wat hij zelf meegemaakt heeft. De persoon van Grote is hij namelijk zelf. Dat hij in het verhaal Klaas genoemd wordt, is daarom nogal verwarrend.

Het verhaal is soms erg aangrijpend en ontroerend. Vooral wanneer Kleine en later Grotes vrouw sterven.

De kleine letters en de lengte van de hoofdstukken (gemiddeld zo'n 1,5 bladzijde kort) maken het boek niet plezierig leesbaar. Dat zelfde geldt voor de schrijfstijl. Die had Rik Valkenburg trouwens kunnen verbeteren. Hij „herschreef de opgetekende verhalen en verwerkte die in boekvorm, waarvan hij ook de eindredactie op zich nam". Valkenburg in zijn voorwoord: „Het was een boeiend werk om de opstellen van de heer Tj. Hoekstra te bewerken tot een boek". Misschien vond hij het zo boeiend, dat hij diverse knuUigheden over het hoofd zag? Die staan er namelijk nogal eens in.

Voorbeeld

Een voorbeeld. Grote haalt op bladzijde 84 zijn meisje over om met hem mee te gaan. „Het lieve kind pruttelt nog wat tegen. Begrijpelijk. Maar Grote zou Grote niet zijn als hij haar niet wist over te halen. Hij heeft zijn woorden allang klaar. „Al heb jij je werkkleren aan, liefste", zegt Grote, „jij bent mij een miljoen waard. En als ik dat in jouw ogen ook waard ben, dan gaan wij met twee miljoen op mijn oude fietsje naar het gemeentehuis. (...) Wat Grote al hoopte en verwachtte, gebeurt nu ook. Er verschijnt een warme lach op het gezicht van zijn meisje. Ze gaat overstag. Tegen zoveel overredingskracht kan ze niet op. Lachend reageert ze: „Ja, zo is het!" (Dat betekent dat Grote haar ook een miljoen waard is)". Was die laatste opmerking nou echt nodig geweest? Volgens de achterflap is het boek „prachtig en leerzaam voor jong en oud". Het is echter beslist geen kinderboek. Het begin van het verhaal zouden jeugdigen nog best kunnen begrijpen, maar als de tijd aanbreekt dat de vrienden trouwen en volwassen zijn, dan zullen ze snel afhaken.

Knappe dochters

We laten nog even Valkenburg aan het woord: „Zoals we hebben kunnen lezen is Grote nooit helemaal beter geworden, maar hij heeft later toch weer goed de kost kunnen verdienen en hij is vader van vijf flinke knappe dochters en twee sterke gezonde zonen. Zijn Vrouw is, zoals je hebt kunnen lezen, hem in 1986 ontvallen en dat was heel zwaar voor hem. We hebben toen heel wat keertje naar elkaar gebeld. (...) En nog steeds woont Klaas, alias Grote en nog beter gezegd: Tjeerd Hoekstra, in Urk, waar hij nog veel voor zijn gezin mag betekenen...".

Een boek met een goede boodschap, dat echter wat het taalgebruik betreft best verbeterd zou kunnen worden. N.a.v. "De zee-avonturen van twee vrienden", door Tjeerd Hoekstra/Rik Valkenburg; uitg. De Banier, Utrecht, 1991; 126 blz.; prijs 22,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.