+ Meer informatie

Oude maat

1 minuut leestijd

een mijner voorouders bezit ik een ficaat van de Nationale Militie 1826 met signalement. Daarin it als lengte vermeld: een el en 530 'en. Welke maat is dat?

Antwoord — Ofschoon in 1 het metrische stelsel was voorge;n gebruikte men, als reactie opon, nog graag de oude maten, k'as ongeveer 68 cm lang en zij was erdeeld in 720 strepen. Stellen n streep op 0,95 mm dan was de t dus 68 + 50 =118 cm lang. Dat ituurlijk niet. Maar er zijn ook elden, dat men alleen de maat' de meter nam en die uitdrukte in 1 die millimeters waren. En dan rekruut 1,53 m lang geweest zijn, ;1 kan, want de mensen waren :el kleiner dan nu. Het cijfer achgedrukte woord ,,lengte" is ons idelijk. Staaterlelof2?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.