+ Meer informatie

kinderboekenschrijver M. Kanis in Rijssen

5 minuten leestijd

RUSSEN - De heer M. Kanis, voorheen hoofd van de Delleschool te Rijssen, is na zijn afkeuring in 1980 erg actief gebleven. Hij is nu ambtenaar van de burgerlijke stand, schrijver van kinderboelien, voorzitter van het bestuur van de plaatselijke mavo, voorzitter van de Milieuraad Rijssen, bestuurslid van de Eliëzerschool te Zwolle en in deze krant verzorgt hij elke week als Oom Rien een bijbelse puzzel. „Het mooie van mijn werk is, dat het mij in contact brengt met mensen", zegt Kanis.

Kanis is geboren in de stad Deventer. Over zijn jeugd in Deventer zegt hij: „Ik ben opgegroeid in een arbeidersbuurt, in een gezin met zeven kinderen, vier zonen en drie dochters. In deze totaal onkerkelijke stad waren maar twee christelijke lagere scholen. Je leerde er niet veel psalmen. Daarom moesten we naar de zondagsschool van de christelijke gereformeerde kerk, waar we elke week een psalm moesten leren; daar ken ik mijn nogal grote hoeveelheid psalmen van. Onze ouders leefden ons voor wat een christelijk leven is. Maar zo gauw je de deur uitging kwam je in het wilde, woeste leven van het „Sodom aan de IJssel", zoals men Deventer vroeger noemde. De haat tegen de godsdienst was groot en van tijd tot tijd ontlaadde zich dat naar ons toe: je kon niet zoveel doen of je kreeg op je falie, omdat je uit een christelijk gezin kwam".

Wat deed u na de lagere school?

„Na drie jaar HBS ben ik in 1950 naar de kweekschool "De Driestar" te Krabbendijke gegaan. Er was plaatsgebrek in het internaat. Ik ging in de kost bij de heer P. Kuijt, toenmalig directeur. In 1953 heb ik examen gedaan. In dat jaar —van de watersnood— zijn er 22 van de 48 gezakt. Het was een woelige week. We hebben een paar maanden in de_ Rehobothschool in Utrecht gezeten en in een jeugdherberg in Bunnik. Dat heeft velen toch de das omgedaan. Ik ben toen geslaagd".

Aan welke scholen hebt u gewerkt?

„Ik ben in Rotterdam begonnen aan de Dr. Alexander Comrieschool. Daar ben ik vijf jaar geweest, met M. KANIS ontzettend veel genoegen. Ik had een combinatieklas 2/3, met 48 leerlingen. Op deze school heerste orde. Sommige ouders zeiden: „Meester, je hoeft hem niet te ontzien, want ik kan hem thuis ook haast niet de baas". Een van mijn oud-leerlingen is C. de Jongste, de nieuwe student aan de theologische school. Van 1958 tot 1964 heb ik aan de Haarschool te Rijssen gewerkt, daarna een halfjaar aan de christelijke huishoudschool in Zuilichem. Dit beviel niet. Toen werd ik hoofd in Aagtekerke. Hier ben ik tot 1971 gebleven. Mijn laatste school was de Delleschool te Rijssen. Ik ben de laatste onderwijzer geweest die in Rijssen door de ouders is gekozen. Dat ging zo: het bestuur maakte een lijst met drie kandidaten en de ouders moesten er daaruit één kiezen. Ik ben aan de Delleschool gebleven tot 1980. Toen was ik 46 jaar en werd ik afgekeurd wegens beschadiging aan de netvliezen".

 Hoe bent u gekomen tot het schrijven van boeken? Had u er een bepaalde liefde voor?

„Ik heb altijd gedacht: Je moet ervoor geboren zijn. Een W. G. van der Hulst lag als W. G. van der Hulst in de wieg. En waarom ik schrijf? Mijn zoon sloeg het zoveelste boek van Piet Prins dicht en zei: „Papa wat spannend hè, ... ook weer niet echt gebeurd zeker, hè? Nou lees ik zoveel over de oorlog, het is allemaal spannend en nou weet ik nog niet hoe het precies gebeurd is. Kunt u nou niet schrijven hoe het precies gegaan is?" De tweede reden was dat mijn vrouw zei toen ik afgekeurd was: „Waarom ga je niet schrijven? Probeer toch eens een hoofdstuk". Ik ben naar de zolder gegaan en heb al mijn oorlogsspullen opgezocht. Ik heb mijn zolder vol liggen met verzamelingen, allemaal herinneringen aan vroeger. Ik heb altijd van alles gespaard. Aan de hand van deze spullen heb ik mijn herinneringen opgeschreven en gerangschikt, terwijl mijn vader de leemten aanvulde. Toen dit klaar was ben ik op zolder gaan zitten en -ben toen plompverloren begonnen op de morgen van 10 mei 1940. Zo is de Maarten Gunnink-serie geboren, waarin tien deeltjes verschenen.

Wat vindt u belangrijk bij kinderboeken?

„Voor mij is schrijven hetzelfde als vertellen, maar dan op papier. Dat betekent, dat je altijd in de tegenwoordige tijd moet schrijven. Je moet erbij wezen. Je moet bedenken: wij gaan met Napoleon mee naar Rusland; we lopen mee in die stoet, en sjokken ook weer mee terug". Hebt u ook andere boeken geschreven?

„Ja, het boek "Trossen los", dat gaat over Willem III in verband met het 300-jarig herdenken van de overtocht. Hierop heb ik ook het vervolg geschreven. Het gaat over de tocht van Brixham naar Londen, de strijd tussen Willem III en Koning Jacobus van Engeland. Het heet "Volg de vlag" en zal in het najaar verschijnen".

 U verzorgt nu at zo'n drie jaar de bijbelse puzzel in het RD. Hoe gaat dat?

„Ik ben de opvolger van Oom Koos, de vader van hoofdredacteur Janse. Ik heb nu contact met honderden kinderen in het hele land; een fijn contact. Velen sturen met hun antwoorden briefjes en tekeningen mee. In het begin had ik zo'n 60 puzzelaars, nu heb ik er meer dan 300, die regelmatig meedoen. Ik krijg nu zo'n 25 tot 50 brieven per week".

 Waarom houdt u nu zo'n prietpraatje bij een bijbelse puzzel?

„Het verhaaltje is in wezen een lokkertje. De kinderen die anders zeggen: Nee, ik heb geen zin in een bijbelse puzzel, lezen wel regelmatig mijn verhaaltje. Er zijn ouders die zeggen: „Jongen, je leest nu wel elke week dat verhaaltje, doe jij Oom Rien eens een plezier en maak nu ook eens zijn puzzel". Andere ouders gaan met hun kinderen om de tafel zitten en dan maken ze samen de puzzel: „Zoek jij nou die tekst op". Zo komen ze in gesprek met elkaar over de Bijbel. Dat is nu het doel van mijn bijbelse puzzel met verhaaltje".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.