+ Meer informatie

British Petroleum verdubbelt winst

1 minuut leestijd

Het olieconcern British Petroleum (BP) heeft vorig jaar zijn nettowinst bijna zien verdubbelen, van 1,12 miljard tot 2,15 miljard pond sterling (ƒ 6,56 miljard).

Dat kwam niet alleen door hogere olieprijzen (vooral in de tweede helft van het jaar), maar ook door productiviteitsverbetering en kostenbesparingen. Smallere marges in de chemie hadden wel een negatieve invloed.

Ook sloeg het resultaat in het laatste kwartaal om van verlies in winst. BP maakte gisteren bekend dat het laatste kwartaal van vorig jaar een nettowinst opleverde van 322 miljoen pond (ƒ 982 miljoen). In dezelfde periode van 1995 kwam er een negatief resultaat van 166 miljoen pond (ƒ 418 miljoen) uit de bus. Dat verlies werd veroorzaakt door een voorziening van 667 miljoen pond (ƒ 1,68 miljard) in verband met sluiting van raffinagecapaciteit.

De bedragen zijn opgesteld volgens de berekening aan de hand van vervangingswaarde. Hierbij blijft winst of verlies- op de olievoorraden buiten beschouwing. Deze berekening geldt in de industrie als betrouwbaarder dan die op basis van de historische kostprijs, waarbij verlies of winst op de voorraden wel worden meegenomen. Op deze basis steeg de jaarwinst van BP van 1,12 miljard tot 2,55 miljard pond (ƒ 7,77 miljard).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.